Kako bi meso s roštilja, pećnice ili tave bilo ukusno, pružite mu dovoljno vremena da se odmori u marinadi.

U načelu marinade trebaju imati nešto kiselo, nešto uljno i nešto mirisno da bi meso bilo primamljivo, ukusno i meko.

O tome treba li soliti meso ili ne prije stavljanja na roštilj mišljenja se razlikuju, ali većina kuhara slaže se u tome da je mljeveno meso dobro posoliti prije pečenja, a vrhunske komade nakon skidanja sa žara.

Dodajete li sol u marinadu (osim ako se ne radi o otopini soli i vode), bolje je ne pretjerivati.

Mediteranska marinada

Začinite meso solju i paprom pa ga natrljajte maslinovim uljem. Stavite u posudu ploške limuna pa položite meso i rasporedite po njemu češnjak, mladi luk i lovorov list. Na vrh stavite ploške limuna i stavite u hladnjak preko noći, prenosi Punkufer.

Ljuta marinada

U blenderu izmiksajte sok od naranče s đumbirom, paprom, očišćenom ljutom papričicom, češnjakom i maslinovim uljem. Prelijte marinadu preko odreska i ostavite da odstoji 10 minuta.

Aromatična marinada

U blender stavite češnjeve češnjaka, iglice ružmarina, suhi origano, senf i balzamični ocat pa miksajte dok se češnjak ne usitni. Zatim postupno dodajte maslinovo ulje i miksajte dok ne postane kremasto.

Lagano začinite solju i paprom. Premažite meso, stavite ga u posudu koju možete čvrsto zatvoriti pa ostavite najmanje četiri sata u hladnjaku.

Azijska marinada

U velikoj zdjeli pomiješajte 2 žlice neutralnog ulja i 2 žlice šećera s 3 žlice sojina umaka, 2 žlice sezamova ulja, žličicom ribanog đumbira, 3 češnja sjeckanog češnjaka, naribanom jabukom i sjeckanom ljutikom. Začinite solju i paprom. Dodajte meso i pustite da odstoji najmanje pola sata.

Paprena marinada

U tavi otopite maslac. Za kilogram mesa dodajte po dvije žličice zgnječenih sjemenki korijandra, crnog i bijelog papra pa pržite na umjereno laganoj vatri 1 minutu.

Umiješajte žlicu smeđeg šećera i žlicu i pol soli. Smjesu utrljajte po mesu i prebacite u posudu. Pokrijte plastičnom folijom i stavite u hladnjak na 3 sata.