Suhe šljive su bile prvo voće koje se sušilo. Prava su riznica hranjivih tvari. Odlikuju se jedinstvenim okusom, nutritivnim i zdravstvenim vrijednostima. Bogate su vitaminima A i K, a sadrže manje količine vitamina C i B kompleksa. Izvor su minerala kalija, kalcija, magnezija, željeza, fosfora, cinka, bakra, vlakana i antioksidanata, piše Agroklub.

Deset prednosti upotrebe:

Sadrže sorbitol i fruktozu, prirodne zaslađivače, i idealne su za zavarati želju za slatkim.

Kada se konzumiraju u razumnim količinama, ne izazivaju štetne posljedice kao što su debljanje i povišenje razine šećera u krvi. U slučaju da pretjerate s konzumacijom, pokazat će svoje štetno djelovanje.

Za reguliranje probave bićt će dovoljno pojesti pet komada, a veće količine imaju laksativni efekt i pomažu kod opstipacije.

Kada se čuvaju u platnenoj vrećici imaju rok trajanja šest mjeseci, dok se u polietilenskoj čuvaju mjesec dana.

Jačaju krvne žile i kapilare, normalizirau krvni tlak.

Odličan su izvor vitamina A i poboljšavaju vid.

Konzumacijom tri do četiri komada tijekom dana poboljšavamo pamćenje.

100 g sadrži 240 kcal, 2,18 g proteina, 7,1 g vlakana i 63,88 g ugljikohidrata.

Pomažu u ravnoteži kolesterola.

Usporavaju procese starenja.

Ovim se popis ne završava. Treba napomenuti da mogu izazvati alergijske reakcije kod nekih ljudi. Najčešće probleme imaju osobe osjetljive na brezu, trudnice i bebe.

Često se koriste u zimskim receptima

Kod odabira treba obratiti pažnju na izgled i karakteristike osušenih plodova. Oni trebaju biti skoro crni, na dodir elastični i meki. Ne smiju biti presušeni, a okus je slatko-kiseo i ne smije biti gorak.

U zimskom periodu priprema se kompot koji pomaže kod opstipacije. Mogu se u manjoj količini dodati drugom voću kada pripremamo kompote, poslastice, sokove, ali i slana jela.

Jednostavan kompot

Za pripremu će biti potrebno 300 g suhih šljiva i 1 l vode. Šećer se dodaje po želji. Kako bi se poboljšao okus možemo dodati cimet, koricu limuna, a u skuhan dodajemo sok od naranče, med.

Plodovi se dva do tri puta operu u toploj vodi i stave u posudu. Prelijemo ih vodom i dodamo šećer. Kuhamo dok ne omekšaju.

Kompot od suhog voća

Za ovaj recept bit će nam potrebne šljive 100 g, grožđice 50 g i marelice 50 g. Suhe plodove je potrebno dva do tri puta oprati u toploj vodi. U posudu stavimo suho voće, šećer i prelijemo s tri šalice vode. Kuha se lagano dok plodovi ne omekšaju.

Sa slatkom rižom

Za pripremu ove poslastice potrebno je pola šalice riže, 250 g suhe šljive, tri žlice šećera i žlica maslaca. Plodovi se operu u toploj vodi i kuhamo ih. U posebnu posudu dodamo šećer i otopimo ga. Treba paziti da ne zagori. Kada se rastopi, doda se manja količina vode iz kuhanih šljiva. Na maslacu propržimo opranu rižu, dodamo kompot sa skuhanim šljivama, prelijemo dijelom pripremljenog šećera. Pečemo u rerni dok ne bude gotova riža, a prije posluživanja prelijemo preostalim dijelom šećernog sirupa. Možemo upotrijebiti drugo sušeno voće.