Tijekom vremena razvijaju se nova saznanja vezana uz kvalitetu pojedinih namirnica, odnosno prihvatljivost njihove konzumacije.

Iz navedenog razloga danas su poznate činjenice koje ukazuju kako su tijekom prošlosti pojedine namirnice nepravedno bile obilježene kao nepogodne za konzumaciju od strane ljudi.

Jaja

Tijekom dugog vremenskog perioda jaja su povezivana isključivo s kolesterolom te se vjerovalo kako njihova konzumacija ima izrazito štetan utjecaj na zdravlje srca.

U posljednjih 20 g brojna nova saznanja, kako prehrambenih, tako i medicinskih stručnjaka, dovela su do osvješćivanja javnosti kako normalan unos kolesterola putem prehrane ima vrlo mali utjecan na visinu kolesterola u krvi čovjeka.

Danas se na jaje promatra kao na kvalitetan izvor proteina, zdravih masti te vitamina i minerala.

Krumpir

Radi visokog glikemijskog indeksa krumpir je jedno od rijetkih povrća čija se konzumacija smatra nezdravom. Međutim, krumpir je kvalitetan izvor ugljikohidrata, vitamina C te ponekih minerala.

Treba naglasit kako termička obrada krumpira utječe na aspekte škroba koji je u njemu prisutan.

Kuhanje te potom hlađenje krumpira povećava količinu rezistentnog škroba u krumpiru.

Navedenim načinom pripreme krumpira za konzumaciju škrob na probavu ima učinak poput dijetalnih vlakna te ima potencijalno pozitivan utjecaj na crijevne bakterije.

Mlijeko i mliječni proizvodi

Mlijeko te proizvodi od mlijeka dugo vremena smatrali su se nepogodnima za zdravlje čovjeka te održavanje vitke linije. Pritom se izbjegavala konzumacija mlijeka, ali i maslaca, jogurta i sira.

Pozitivni aspekti konzumacije mlijeka i mliječnih proizvoda proizlaze iz činjenice visokih udjela proteina i kalcija u njihovom sastavu.

Ipak, zasićene masti koje su nerijetko u znatnim količinama prisutne u mlijeku te mliječnim proizvodima zaista mogu nepovoljno utjecati na zdravlje.

Prilikom konzumacije navedenih namirnica nastojte odabrati one s nižim udjelom masti.

Orasi

Tijekom prošlosti orasi, ali i drugi orašasti plodovi, promatrani su kao neadekvatni za konzumaciju iz razloga što u svom sastavu sadrže velike količine masti.

Nadalje, orasi su i vrlo kalorični, a što je dodatno odvraćalo ljude od njihove konzumacije.

Ipak, danas je opće poznato kako su sirovi orasi ključ zdrave prehrane te ključ za održavanje vitke linije.

Nedavno istraživanje, objavljeno u British Journal of Nutrition, ukazalo je na činjenicu kako konzumacija oraha smanjuje smrtnost od kardiovaskularnih bolesti te koronarnih bolesti srca.

Sirovi orasi sadrže proteine, zdrave masti, dijetalna vlakna i mikronutrijente.

Jedno je sigurno, a to je da odabir namirnica u ljudskoj prehrani treba biti uravnotežen.

U umjerenim količinama konzumirajte gotovo sve namirnice koje su vam dostupne iz razloga što se možda baš za hranu koja se trenutno smatra neprikladnom za konzumaciju od strane ljudi u budućnosti otkriju neke nove, u potpunosti suprotne činjenice.