Nastavlja se pozitivan trend opadanja broja novozaraženih u Bosni i Hercegovini. Danas 216 slučajeva zaraze. Visok je i dalje broj preminulih - 52 osobe. Ohrabruje, ipak, rast broja oporavljenih - danas registriran oporavak 654 osobe.

Dok brojke ohrabruju, zabrinjava odnos nadležnih. Za razliku od Europe i regije, bh. granice i dalje su otvorene. Hoće li doći do pooštravanja mjera za ulazak u Bosnu i Hercegovinu?

Širom otvorena vrata Bosne i Hercegovine - nekada metafora za ljubaznost, danas za neozbiljnost?

"Svaka ozbiljna država poduzima konkretne mjere da zaštiti svoje stanovništvo. Između ostalog, zatvaraju se i granice. Samo je u BiH stanje redovno, tj. udri brigu na veselje. Ne može nam nitko ništa. Bože sačuvaj", poručuje Bakir Hadžiomerović, novinar.

Tijekom vikenda na ulazu u BiH evidentirano je ukupno 57.084 osoba, od čega je stranih državljana bilo 27 375.

"Iz Švicarske putujem. (Koja Vam je krajnja destinacija?) Bosna, Prijedor. (Imate li negativan PCR nalaz?) Nemam, ne treba mi, ja sam u tranzitu", kaže jedan vozač, piše N1. 

One koji su došli da proslave Novu godinu, u brojnim hotelima, čeka glazba ali i PCR test prije povratka u zemlje u koje bez negativnog rezultata ne mogu ući.

"Mi smo bendove već organizirali za doček Nove godine, a naš unutarnji prostor smo organizirali na način da se ispoštuju sve mjere koje su na snazi. Organizujemo i PCR testiranje u hotelu, tako da gostu ne moraju ići i tražiti laboratorije", otkriva Nemanja Vučetić, menadžer hotela Termag.

U laboratoriju dlužbene država Bosna i Hercegovina - veliki test ozbiljnosti i funkcionalnosti sustava. U tri "eksperimentalne sobe", neusklađeni parametri.

"Federalno ministarstvo zdravstva, odnosno krizni stožer kao stručno tijelo, predložio je da se uvedu PCR testovi za sve građane zemalja koji ulaze u BiH pa čak uključujući i državljane BiH koji žive u nekim od zemalja koje su zahvaćene COVID-¸19, odnosno u kojima je velika incidenca", navodi Goran Čerkez.

Za realizaciju prijedloga, potrebna je podrška iz Brčko distrikta i Republike Srpske gdje je danas održana sjednica Stožera za izvanredne situacije RS. Pooštravanje mjera na graničnim prelazima za ulazak u BiH, sudeći po dostavljenom priopćenju - nije ni razmatrano.