Ogromno zanimanje građana Mostara za testiranjem na Covid-19 dovelo je do velikih gužvi i redova ispred bolničkih ustanova, zbog čega je donesena odluka da se testiraju samo pacijenti s preporukom obiteljsko liječnika. Otvoreno je pitanje – nedostaje li PCR testova?

Osobe koje se žele testirati na Covid-19, a za to nemaju uputnicu obiteljskog liječnika, to odnedavno zbog tehničkih razloga, mogu učiniti samo u privatnim medicinskim ustanovama. Pritisak na medicinske radnike je, kažu, ogroman pa posljednjih dana jednostavno nije bilo moguće udovoljiti svima, javlja BHRT.
 

U našem Zavodu za mikrobiologiju, pored sve postojeće opreme, ljudskih kapaciteta i vremenske ograničenosti – oni rade dvije smjene do 22 sata svaki dan – jednostavno je nemoguće odraditi sve PCR testove, kolike su potrebe na terenu. Ono što se u praksi treba događati je da obiteljski liječnici procjenjuju tko je zaista potreban testirati se, kazala je Andrijana Pandža, glasnogovornica Sveučilišne kliničke bolnice Mostar

Povećan je broj zaraženih. Pritisak je ozbiljan na ljude koji rade testiranja, i stoga je i logično da se sigurno troši više reagensa i testova, nego i ranije. Samim tim se više i nabavlja, dodao je Pero Pavlović, glasnogovornik Kriznog stožera Ministarstva zdravstva HNŽ.

Na sumnju da bolničkim ustanovama u Mostaru nedostaje PCR testova navela je reakcija predsjednika Gradskog odbora Naše stranke Tarika Tanovića, koji je ukazao da testiranje u privatnim ustanovama četveročlanu obitelj košta stotinu maraka, te da se u bolnicama, kako je naveo, testiraju samo privilegirani.

To je jednostavna stvar. Odeš u bolnicu, upute te da napraviš testove. Ti se raspitaš u vezi testova, a oni ti kažu da nemaju dovoljno, nego samo toliko koliko imaju. Onda sam zaključiš da trebaš, vjerojatno, otići kupiti testove. Valjda su testovi osnova da se ustanovi broj zaraženih i, eventualno, nešto uradi po tom pitanju. Nije samo problem u testovima, već u koracima koji se rade da bi se suzbila pandemija, ističe Tanović.

Veća potrošnja i nabava ne znači i nestašicu PCR testova, tvrde u Kriznom stožeru Ministarstva zdravstva Hercegovačko-neretvanske županije i u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar, dodajući da se u ovom trenutku s testovima ne oskudijeva.

Apsolutno netočna informacija se pojavila u medijima kako Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar nedostaje PCR testova. Od početka pandemije, pa sve do danas, nikada u pitanje nisu dovedene zalihe PCR testova. Ono što se događa na terenu je zaista veliki pritisak ljudi – pacijenata se koji preko obiteljskih liječnika žele PCR testirati, navela je Andrijana Pandža iz SKB Mostar.

U bolničkim ustanovama Mostara u skladu s promjenama epidemiološke slike u gradu, vrše se reorganizacije kadrova i bolničkih kapaciteta. Smatraju i kako je potrebno mijenjati strategiju borbe sa Covidom-19, ali to je kako kažu, stvar Kriznog stožera Federacije Bosne i Hercegovine.

(www.jabuka.tv)