Ljeti, posebno kada temperature postanu visoke, mnogi ljudi pokušavaju da rashlade svoje domove tako što spuštaju roletne i sprečavaju sunce da zagrije prostorije. Ipak, bilo bi dobro da se dobro razmisli o ovome, piše danas.rs.

Istraživanje provedeno na Univerzitetu Oregon pokazalo je da je mnogo zdravije ostaviti rolete podignute, jer sunčeva svjetlost ubija bakterije koje žive na česticama prašine , što zauzvrat smanjuje rizik od respiratornih infekcija. Istraživanje je objavljeno u stručnom časopisu “Microbiom” , a znanstvenici su bakterije koje se nalaze u kućnoj prašini izložili u tri različite situacije u kontroliranim uvjetima – u mračnoj prostoriji, u prostoriji sa prirodnom svjetlošću i u prostoriji sa ultraljubičastim (UV) svjetlo.

Nakon 90 dana, uzorci su prikupljeni i analizirani i otkriveno je da postoji veza između izlaganja svjetlosti i broja bakterija u prašini. Bakterije su se razmnožavale do 12 posto brže u mračnim prostorijama. Najmanje bakterija bilo je u prostoriji u kojoj je sijala UV lampa (6,1 posto), a tek nešto više u prostoriji s prirodnom svjetlošću (6,8 posto). Osim toga, bakterije pronađene u mračnim prostorijama dovode se u vezu s respiratornim problemima..

Međutim, ako je vrućina zaista prevelika, ipak je dobra ideja barem djelomično spustiti zavjese i tako spriječiti pregrijavanje u stanu – pogotovo ako nemate klimu i ako su vaše sobe okrenute prema jugu strana. Ali također zapamtite da stan treba provjetravati barem ujutro i uvečer, kada nije prevruće.