Svi imamo trenutke u danu kada nam padne energija i kada posežemo za raznim proizvodima u nadi da će nas razbuditi i dati nam injekciju energije.

No, pokazalo se da je većina namirnica za kojima ljudi posežu kako bi si podigli energiju pogrešna te da izazivaju kontraefekt, ostavljajući naše tijelo s još manje energije nego ranije.

Najbolje je, tvrde nutricionisti, pojesti jabuku ili šaku orašastog voća. Ovo je pet namirnica, kako piše Daily Mail, za kojima najčešće posežemo u nadi da ćemo vratiti energiju, a koje su potpuno pogrešne:

1. Kava

Kofein je prvi na listi pića za kojima posežemo kada nam padne energija. No, to je pogrešno. Nutricionistica Zoe Bingley – Pullin objašnjava zašto kava nije najbolji izbor:

''Ne samo da je kava diuretik, ona zaustavlja apsorpciju tekućine i izlučuje željezo iz organizma. Iako će kofein kratkoročno povećati vašu energiju, to će se brzo smanjiti te ćete za sat vremena biti još umorniji nego prije kave.''

2. Energetska pića

Isto kao i sva gazirana pića loš su odabir za podizanje energije. Sadrže mnogo kofeina kao i velike količine šećera. I dok će neki pomisliti da su dijetna bezalkoholna pića bolji izbor, Bingley – Pullin tvrdi da nisu jer će od njihova sastava i količine šećera organizam morati još aktivnije raditi.

''Vaša jetra će se aktivirati kako bi aposrbirala sve negativne sastojke te ćete se ubrzo osjećati umornijima'', objašnjava.

3. Bijeli kruh

Namirnice s visokim glikemijskim indeksom poput bijelog kruha ili bijele tjestenine uzrokuju nagli porast šećera u krvi koji potom vrlo brzo pada.

4. Fast food

Iako često kada smo umorni i neispavani žudimo za nezdravim namirnicama poput fast fooda i čipseva, nije pametno posezati za istima.

Osim što ćemo konzumacijom takve hrane biti još umorniji, nagomilavamo kalorije koje se talože u tijelu pa se debljamo. Umjesto toga nutricionistica preporučuje jabuku ili orašasto voće.

5. Slatkiši

Ni slatkiši nisu dobar odabir jer djeluju samo kratkoročno. Kada pojedemo nešto slatko, osjetimo nalet energije, ali znanstvenici objašnjavaju da je taj osjećaj lažan.

Šećer koji unosimo u hrani daje tijelu glukozu, a glukoza ometa neurone u proizvodnji oreksina.

Posljedica je ta što ubrzo nakon jela nastane nedostatak oreksina i to nas čini umornima i pospanima.