Jedan od najpoznatijih globalnih televizijskih informativnih kanala - CNN - prestat će s emitiranjem svog programa u Rusiji 31. prosinca ove godine.

Prema priopćenju Turner Internationala, na ovaj potez su prisiljeni zbog novih medijskih zakona koji su doneseni u Rusiji.

Naime, 2010. godine ruske su vlasti ograničile vlasništvo stranaca u medijskim kompanijama na 50% što je mnogima izazvalo poteškoće u poslovanju. Među pogođenima su se našli Voice of America, Radio France Internationale, BBC i Deutsche Welle.

S obzirom da su ruske vlasti u rujnu ove godine dodatno postrožile zakone postavljajući ograničenje stranog vlasništva na samo 20%, to će dodatno otežati stranim medijima rad u najvećoj zemlji na svijetu.

Vladimir Putin potpisao je ovaj zakon prošlog mjeseca, a stupit će na snagu 2017. godine. Tako je jednim potezom uspio steći još veću kontrolu nad medijima u zemlji, ali i ograničiti utjecaj zapadnih.

- Nadamo se da ćemo u dogledno vrijeme ponovno ući na rusko tržište - poručili su iz Turner Internationala.

Na ovaj način će CNN nakon 31 godinu prestati emitirati svoj program u Rusiji koji je distribuiran kabelskim i satelitskim mrežama. Ipak, dopisništvo CNN-a u Moskvi ostat će otvoreno.

jutarnji.hr