Udruga „Glas“ iz Prozora u završnoj je fazi implementacije projeketa „Tradicijom do povjerenja“ koji ima za cilj doprinijeti poboljšanju suradnje i dijaloga akterica iz općina Prozor-Rama i Gornji Vakuf-Uskoplje, sa svrhom jačanja uloge žena nositeljica razvoja i pomirenja.

Pedesetak pristnih na početku je pozdravila gđa. Marija Beljo, direktorica udruge za civlne inicijative „Glas“.

Osim članova iz udruge „Glas“ događaju su prisustvovale članice udruge „Tradicija“ iz Dobrošina, organizacije NUR iz Gornjeg Vakufa-Uskoplja te članovi udruge „Duga“ iz Istočnog Sarajeva, kao i osoblje PRO-BUDUĆNOSTI iz Sarajeva.

Središnji događaj bilo je predavanje našega fra Mije Džolana, ravnatelja Instituta za kultiru mira sa sjedištem u Splitu. Nakon predstavljanja Instituta fra Mijo je započeo sa iznimno zanimljivim i ugodnim izlaganjem s naglaskom na mir i pomirenje gdje je između ostaloga istaknuo:

Uvijek moramo crpiti snagu za dobrotu i u tomu ne smijemo biti pasivni. Mnogi su oblici koji se nameću kao riješenje problema pomirenja koji ne urađaju plodom. Jedan od takvih oblika je pomirenje kao prenagljeni, umjetni mir, gdje se često puta ne uzima u obzir što je bilo sa žrtvama. Takav oblik pomirenja forsiraju počinitelji. Za kvalitetno pomirenje je bitno ne propustiti sjećanje na patnju i ne omalovažavati patnju.

Nakon zanimljivog predavanja koje je fra Mijo završio prigodnom molitvom, za sve prisutne upriličen je obilazak muzeja, a ugodno druženje nastavljeno je na ručku u konobi „Gaj“ na Šćitu.

Ovom prigodom iz udruge „Glas“ zahvaljuju se u prvom redu USAID-u, fondaciji Mozaik, CRS-u, predavaču fra Miji Džolanu, gvardijanu franjevačkog samostana na Šćitu fra Tomislavu Brkoviću kao osoblju konobe „Gaj“ i svim prisutnima.



Aktivnosti  se implementiraju  u okviru projekta PRO-Budućnost (Povjerenje, Razumijevanje, Odgovornost za Budućnost). Ovaj projekat Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) provodi se s ciljem izgradnje pomirenja i povjerenja među građanima i građankama svih etničkih skupina u BiH.
 
Kontakt za dodatne informacije: 063928102, Marija Beljo