Za potrebe domaćeg tržišta na teritoriju BiH proizvede se samo 10% potrebnih količina lješnjaka i orašastih plodova, dok se 90% uvozi. Upravo to daje domaćim proizvođačima priliku za plasman proizvoda bez ikakvih problema.

Posebna prednost proizvodnje ogleda se u skladištenju plodova, koji na suhom mjestu mogu ostati i godinu dana, a da ne izgube kvalitetu, piše agroklub.ba.

''Ako imate prazne, neiskorištene i zapuštene livade, zasadite ih lješnjakom, orahom ili kestenom'', savjetuje Evelin Genjac, magistar agronomije iz Visokog, koji se već 11 godina bavi uzgojem i prodajom sadnica orašastih plodova.

Pet godina brzo prođe, a lješnjak tad obilno nagrađuje uloženo strpljenje i ideju. Cijena orašastih plodova drži se na oko 20 KM po kilogramu već 25 godina te je i više nego stabilna za siguran uzgoj. Genjac od 2015. godine ima i rasadnik u kojem proizvodi sadnice lješnjaka, kestena, oraha i pistacije, a u ponudi su i stručne usluge projektiranja nasada te sadnje i instaliranja sustava navodnjavanja.

U njegovu timu nalaze se inženjeri i magistri poljoprivrede, ljudi s dugogodišnjim iskustvom, kalemari, proizvođači, što potvrđuju i zavidni rezultati koje su postigli za ovih sedam godina otkako su osnovali rasadnik. Iza njih stoji više od 50 podignutih plantaža lješnjaka i oraha u BiH, a svojim klijentima nude siguran otkup proizvoda preko suradnika iz EU-a.

''Sadni materijal s certifikatom smo uvozili iz Mađarske, Turske i Srbije, ali u posljednjih nekoliko godina u suradnji s partnerskim rasadnicima razvili smo naše sadnice u Bosni i Hercegovini. Uzgajanje orašastih plodova ima veliku prednost. Ne zahtijeva mnogo truda prilikom održavanja niti mnogo prskanja kroz zaštitna sredstva'', dodaje za agroklub.ba.

Lješnjak nije zahtjevna kultura, potrebno je da pH kiselost tla bude blago kisela, oko šest, i da zemljište ima srednje vrijednosti mikro i makroelemenata kao što su dušik, fosfor, kalij te humusa i organske tvari. Zemljišta na području BiH uglavnom zadovoljavaju parametre, no potrebno je uraditi analizu kako bi znali sa sigurnošću. Na jedan dulum staje oko 80 sadnica lješnjaka.

U budućnosti planiraju zaokružiti kompletan proces uzgoja orašastih plodova - od sadnice do plasiranja. Na taj bi način iskoristili svaki segment ploda, bez bacanja ičega, žele iskoristi čak i ljusku od koje bi pravili pelet, a na izradi strojeva za proizvodnju peleta već rade.

''Stvaramo krug jakih i povjerljivih proizvođača diljem Bosne i Hercegovine, s rasadnicima sadnica prve klase, otkupnim stanicama i savjetodavnim službama agronoma. Na osnovi svega ovoga možemo slobodno reći da su lješnjak i orašasti plodovi kulture nove generacije i budućnost u BiH'', ističe ovaj magistar agronomije iz Visokog.

Proizvodni pogoni za preradu orašastih plodova smješteni su u Ilijašu. U širokoj lepezi proizvoda na bazi lješnjaka su: lješnjakovo ljekovito ulje, lješnjakovo brašno, lješnjakova krema, lješnjakov maslac, hurme od lješnjaka, lješnjak u medu, mješavina orašastih plodova u medu i bombonijere od lješnjaka.