Twitter je počeo naplaćivati plavu kvačicu, što je potez koji je najavio novi šef kompanije Elon Musk. Aplikacija za iPhone ove društvene mreže u subotu navečer dobila je ažuriranje koje, među ostalim, donosi naplatu plave kvačice koja je dosad služila kako bi označavala verificirane profile javnih osoba.

Naplaćivat će se 7.99 dolara mjesečno, kroz uslugu Twitter Blue. U ažuriranju se navodi: “Nabavite Twitter Blue za 7.99 dolara mjesečno ako se pretplatite sada za plavu kvačicu. Moć ljudima: Vaš račun dobit će plavu kvačicu, baš kao celebrityji, kompanije i političari koje već pratite”.

Inače upravo sintagmu Moć ljudima (Power to the people) upotrijebio je Musk braneći u objavama na Twitteru odluku da krene s naplatom plave kvačice. Ova odluka dolazi tjedan dana nakon što je Elon Musk preuzeo Twitter za 44 milijardi dolara.

Milijarder je u petak za pola srezao radnu snagu kompanije, otpustivši gotovo 4000 zaposlenika. U ažuriranju aplikacije za iOS uređaje navodi se da će Twitter Blue dobiti još značajki – “upola manje reklama i mnogo bolje reklame”, objavu duljih videa i “prioritetno rangiranje za kvalitetni sadržaj”.

Što se tiče potonjeg, onima koji se pretplate za Twitter Blue obećava se da njihov sadržaj dobiti prioritetno rangiranje u odgovorima, spominjanjima i pretragama te da će to pomoći kako bi se smanjiva vidljivost prevara, spama i botova. Twitter Blue zasad u pet zemalja.