Najnoviji podaci diljem svijeta pokazuju da je gubitak osjeta mirisa ili okusa jedan od glavnih simptoma covida-19 tijekom cijele pandemije. Profesor Carl Philpott javno je izašao s podatkom da se svakom desetom osjet mirisa niti najmanje ne vrati niti 40 dana od bolesti. A kako im pomoći...

Ovaj profesor kirurgije na Sveučilištu East Anglia objašnjavao je za News Medical na koji način su povezani “trening osjeta mirisa” i “neuroplastičnost”, prenosi N1.

Na početku je objasnio da je incidencija ovog simptoma tijekom pandemije 60 posto među oboljelima, da je riječ o tako čestom simptomu da su mnogi oboljeli zdravstveni radnici upravo preko tog simptoma shvatili da su oboljeli:

“Oboljeli su imali gore poremećen nego kod obične prehlade i nerijetko su osjećali promjene u gorkom i slatkom okusu.”

“40 dana od kraja bolesti”, naveo je, od gubitka osjeta njuha oporavilo se oko 50 posto ljudi, a 10 posto niti tada još nije pokazivalo baš nikakve znakove oporavka. Objasnio je da je gubitak njuha pri covidu-19 posljedica toga što virus prodire, nerijetko uopće u organizam, ne samo kroz njušne receptorske neurone, živce za osjet mirisa, nego već i kroz stanice koje podržavaju taj sustav. Preko toga, kazao je, virus se može zaputiti i u mozak, o čemu je pisao i N1 info.

Dalje je predstavio članak s rezultatima istraživanja, kojim se došlo do toga da se poremećaj njuha nakon covida-19 može i treba tretirati treningom njuha, kao i to da kapljice vitamina A također mogu biti dio tretmana. Philpott je dodao i ovo:

“Steroidi vjerojatno nemaju ulogu u tretmanu, ali mogu biti korisni da isključe kao problem rinitis i slične situacije začepljenja nosa.”

“Pokušali smo mirise kategorizirati na isti način na koji se okusi klasificiraju kao slatki, kiseli, slani i gorki. Studije upućuju na to da odaberete mirise koji će predstavljati četiri kategorije mirisa: cvjetni, voćni, začinski i smolasti. Međutim, možete odabrati bilo koji miris s kojim se osjećate ugodno, koji vam je dostupan i u kojem uživate”, opisao je Philpott trening mirisa.

Istaknuo je da se na taj način, treninzima, stimulira neuroplastičnost. 

"Neuroplastičnost je sposobnost neuronskih mreža u mozgu da se mijenjaju rastom i reorganizacijom. Vjerujemo da trening mirisa stimulira povratak neuronskih veza za osjet mirisa."