Baš kao što vas neke arome mogu potaknuti na jelo, isto tako postoje i mirisi koji vas mogu odbiti od hrane ili pak probuditi osjećaj sitosti. Centar za osjet mirisa u mozgu, naime, usko je povezan s onim dijelom koji je zadužen za naše raspoloženje, piše Portal She.

O raspoloženju ovisi koliko ćemo hrane pojesti

Prejedanju smo najčešće skloni onda kada smo loše raspoloženi, tjeskobni ili pod stresom. Budući da nas energiziraju i podižu raspoloženje, neke vrste eteričnih ulja, voća i začina djeluju upravo tako da smanjuju naš apetit.

Jedno od poznatijih eteričnih ulja koja gase želju za hranom jest – paprena metvica.

Doznajte koji vam još mirisi mogu pomoći da smanjite unos kalorija i da na vrijeme prepoznate da ste siti.

Ako nemate pri ruci eterična ulja, jednostavno udišite mirise začina, poput cimeta i papra, ili voća, poput citrusa – i vaša će želja za jelom splasnuti.

Ulje paprene metvice

Paprena metvica djeluje na hipotalamus, dio mozga koji kontrolira osjećaj sitosti.

Dok udišete njezin miris, otpušta se hormon leptin, koji suzbija apetit. Upravo se zato ovo eterično ulje smatra jednim od najboljih za mršavljenje. Dobra je vijest i ta da smanjuje žudnju za slatkim.

Kako biste smanjili apetit, 10 do 15 minuta prije obroka neko vrijeme udišite miris ulja paprene metvice ili kapnite nekoliko kapi u aroma lampicu, stavite je na stol pa udišite njezin miris i tijekom jela.

Eterična ulja citrusa

Mnogi aromaterapeuti vjeruju da udisanje mirisa limuna pridonosi mršavljenju, odnosno gubitku kilograma, i to tako što potiče i ubrzava metabolizam.

Prema istraživanju objavljenom na stranicama Therapeutic Reiki, miris limuna stimulira hipokampus, dio mozga koji je povezan s racionalnim razmišljanjem.

Na taj način smanjuje rizik od emocionalnog prejedanja te pomaže da na vrijeme prepoznate osjećaj sitosti.

Baš kao i limun, i ostali citrusi, poput grejpa, naranče i bergamota, djeluju tako da suzbijaju apetit. Primjerice, ulje grejpa (i njegova kora) sadrži sastojak D-limonen, koji, osim što je supresant apetita, usto je i moćan antioksidans.

Eterična ulja citrusa odlična su za vitkost jer podižu razine energije te poboljšavaju raspoloženje.

Njihovom inhalacijom otjerat ćete loše raspoloženje, tjeskobu i stres, koji bi vas inače brzim koracima odveli do hladnjaka i nezdravih suvišnih kalorija.

Koromač + pačuli

Aromaterapeuti za mršavljenje i smanjenje apetita često preporučuj kombinaciju mirisa koromača i pačulija. Još su i drevni Grci udisali miris koromača kako bi smanjili želju za hranom.

Sličan učinak kao i koromač ima i miris pačulija, koji, osim što suzbija tek, usto smanjuje tjeskobu i ljutnju. Jednostavno, dodajte nekoliko kapi ovih eteričnih ulja u aroma lampicu pa udišite njihov miris više puta na dan – tako postići ćete bolji učinak.

Geranij + lavanda

Ova dva eterična ulja umiruju um, osobito kada ste suočeni s lošim raspoloženjem koje vodi prejedanju.

Udisanjem geranija i lavande opustit ćete se i vratiti tijelo i emocije u balans.

Ovim eteričnim uljima najbolje se inhalirati u večernjim satima jer, osim što će potaknuti osjećaj sitosti, usto će vas odlično pripremiti za san.

Cimet

Božanstveni miris cimeta, koji nam osobito godi zimi, može djelovati i tako da suzbija osjećaj gladi.

Osobito guši žudnju za slatkim te stimulira osjećaj topline. Uzimate li ga kao začin, cimet kontrolira i razine šećera u krvi te produljuje osjećaj sitosti.