U najnovijoj znanstvenoj studiji stručnjaci Sveučilišta u Tel Avivu tvrde da su izradili robota koji može razlikovati mirise s 10 tisuća puta većom osjetljivošću nego neki uređaji specijalizirani za tu namjenu.

Robot koji može identificirati mirise s deset tisuća puta većom od specijalizirane elektronike

U studiji, objavljenoj u u časopisu Biosensor and Bioelectronics, skupina istraživača sa Sveučilišta u Tel Avivu rekla je da su nedavno izradili robota koji može identificirati nekoliko mirisa s 10.000 puta većom osjetljivošću od pojedine specijalizirane elektronike.

Svog robota opisuju kao biohibridnu platformu.
 


On sadrži set antena uzetih od pustinjskog skakavca koje su povezali s elektroničkim sustavom koji mjeri količinu električnog signala što ga proizvode antene kada detektiraju miris.

Mogao bi se koristiti za otkrivanje droga

Zatim su uparili robota s algoritmom koji je naučio karakterizirati mirise prema izlaznom signalu. Na taj je način tim stvorio sustav koji je mogao pouzdano razlikovati osam ‘čistih’ mirisa, uključujući geranij, limun i marcipan te dvije mješavine mirisa.

Znanstvenici kažu da bi se njihov robot jednog dana mogao koristiti za otkrivanje droga i eksploziva, donosi Neuroscience News.