Vjesnik proljeća, mladi luk, prava je riznica vitamina i minerala zbog kojih bismo ovo povrće trebali uvrstiti u svoj jelovnik gotovo svakodnevno, a ne samo za uskršnje blagdane.

Nije ga potrebno termički obrađivati, jede se sirov i kao takav je najbolji izvor nutrijenata, ali može se dodavati u razna jela jer svojim specifičnim okusom i mirisom poboljšava njihova svojstva.

Zašto je mladi luk tako dobar za zdravlje?

Djeluje povoljno na krvožilni sustav – bogat je vitaminom C koji djeluje antioksidativno i protuupalno te mineralom kalijem koji snižava krvni tlak smanjujući rizik od srčanog udara.

Jača imunitet - ima antivirusna i antibakterijska svojstva, stoga je izvrstan prirodni lijek za oboljenja dišnog sustava, poput prehlade, viroze ili gripe.

Poboljšava zdravlje očiju - obiluje sastojcima luteinom i zeaksantinom, koji dokazano pomažu očuvanju dobrog vida. Osim toga, u njemu se nalazi i vitamin A, koji također štiti zdravlje očiju.

Potiče probavu – sadrži veliku količinu vlakana pa ćete njegovom konzumacijom znatno poboljšati svoju probavu.

Ima antikancerogeno djelovanje – zbog velikog sadržaja antioksidanasa moćni je saveznik vašeg zdravlja i smanjuje rizik od nastanka raka, a osobito snažnu zaštitu pruža protiv raka debelog crijeva.

No, da bi mladi luk djelovao ljekovito, važno je voditi računa o cjelokupnoj prehrani. Od značaja je također napomenuti da stimulira lučenje probavnih sokova pa  bi konzumaciju trebale ograničiti osobe koje boluju od gastritisa i drugih upalnih bolesti želuca, kao i jednjaka, kamena u žuči, pa i celijakije.

S čime se najbolje slaže?

Služi se kao prilog uz mesna i jela s roštilja, a najpopularniji je za vrijeme Uskrsa, kada se kombinira s janjetinom. Često se služi i uz kravlji sir i vrhnje.

Kombinirati se također može i s rukolom, blitvom i rotkvicom, a odlično će se slagati i uz umak od hrena, šunku i jaja.

Narezanim kolutićima mladog luka može se obogatiti okus salata, sendviča i juhe od piletine, a možete ga dodati i u omlet.

Nemojte bacati zeleni dio mladoga luka ili pera jer su ona izuzetno zdrava. Osim što imaju protuupalna i protugljivična svojstva, snižavaju krvni tlak te uvelike pomažu kod upale grla.

Kako ga skladištiti?

Trebalo bi ga konzumirati isti tjedan kada je i ubran, a idealno u roku od nekoliko dana od berbe.

Možete ga spremiti u plastičnu vrećicu ili dobro zatvorenu posudu i tako čuvati dva do tri tjedna u hladnjaku na temperaturi od 2°C. No, treba napomenuti da će on vrlo brzo izgubiti na vrijednosti, odnosno neće imati isti okus i miris ukoliko se duže vrijeme skladišti. Također, prije skladištenja ga nemojte u potpunosti očistiti od korijenčića niti prati jer će kraće trajati.

Recpet s mladim lukom

Za kraj vam donosimo jedan brzi i zdravi recept s mladim lukom koji može poslužiti kao inspiracija za doručak.

Sastojci:

2 jaja
1 čajna žličica maslinovog ulja
1 mladi narezani luk
150 g narezanih šampinjona ili paprike
10 g naribanog cheddar sira
prstohvat soli i papra

Priprema:

Na maslinovom ulju pirjajte šampinjone dok ne omekšaju, potom dodajte mladi luk i još malo propirjajte.
Zatim dodajte jaja, začinite i napravite omlet.

Izvor: Agroklub.com