Tisuću godina star recept za liječnje infekcije oka mogao bi biti odličan u borbi protiv superbakterija otpornih na antibitike, tvrde stručnjaci. Znanstvenici su rekreirali anglosaksonski lijek iz devetog stoljeća koristeći luk, češnjak i dio kravljeg želuca, piše BBC.

Zapanjila ih je činjenica da je lijek gotovo u poptunosti eliminirao Methicilin Resistant Staphylococcus aureus (MRSA). Rezultate istraživanja planiraju predstaviti na nacionalnoj konferenciji mikrobiologa u Birminghamu.

Recept za lijek pronađen je u 'Bald's Leechbooku', starom engleskom rukopisu koji sadrži upute o raznim tretmanima, a koji se čuva u britanskoj knjižnici.

Christina Lee sa sveučilišta Nottingham prevela je recept, a stručnjaci su stvorili lijek i testirali ga na velikim kulturama MRSA.

Leechbook je jedan od prvih primjera nečega što bi se moglo nazvati medicinskim udžbenikom. Čini se da su anglosaksonski liječnici zapravo prakticirali nešto prilično blizu modernim znanstvenim metodama, s naglaskom na promatranje i eksperimentiranje.

A čini se da rukopis sadrži i neke važne lekcije za modernu borbu s mikrobima.

Testiranja su pokazala da je lijek ubio 90 posto bakterija MRSA, a vjeruje se kako je riječ o učinku lijeka u cjelini, ne samo jednog sastojka.

Lee kaže kako postoje mnoge slične srednjovjekovne knjige s tretmanima za bakterijske infekcije. To sugerira da su ljudi obavljali detaljne znanstvene studije stoljećima prije nego su bakterije otkrivene.