Osjećati se bolje u vezi sebe ne mora uključivati dramatičnu ​​promjenu vaše svakodnevne rutine.

Tu je nekoliko jednostavnih, znanstveno utemeljenih promjena svakodnevnih navika koje će promijeniti vaš život.

Plešite pet do deset minuta svaki dan

Plesanje vam može ubrzati otkucaje srca do više od 140 otkucaja u minuti, a pritom vam nudi izvrsnu kombinaciju vježbanja i zabave. Može ublažiti depresiju, smanjiti rizik od srčanih bolesti i moždanog udara, potaknuti pamćenje i zaštititi od demencije.

Svakodnevno posvetite 20 minuta razvoju novih vještina

Poduzimanje novih aktivnosti ima snažan učinak na mozak koji stari. Pokušaj stjecanja novih vještina kasnije u životu može značiti stvaranje novih moždanih stanica, smatra Alan Gow, profesor psihologije na Sveučilištu Heriot-Watt. Proces pristupanja nečem novom može promijeniti način na koji razmišljate. Ako je vještina dovoljno izazovna, vaš će mozak biti prisiljen razviti novi način promatranja stvari, čime će se povećati njegova snaga.

Topla kupka prije spavanja

Opuštajuća topla kupka jedan je od onih rijetkih užitaka u životu koji ne samo da je opuštajući, već je i dobar za vas jer smanjuje razinu šećera u krvi i rizik od srčanih bolesti. A vruća kupka sat i pol prije spavanja mogla bi vam pomoći da brže zaspite i poboljšate kvalitetu sna. Kada se kupate u vrućoj kupki, vaša središnja tjelesna temperatura raste. Ali tek kad izađete i počnete se hladiti, osjetit ćete blagodati koje vas uspavljuju, piše n1info.hr

Izrazite zahvalnost

Prije spavanja zapišite tri stvari za koje ste zahvalni tog dana.

Postoje dokazi da stjecanje navike redovitog izražavanja zahvalnosti može učiniti da se osjećate sretnijim, sniziti krvni tlak, poboljšati san, pa čak i ublažiti bolove. Razmislite o tri stvari za koje možete biti zahvalni taj dan, preporučuje Fuschia Sirois, profesorica psihologije na Sveučilištu Durham.

Možda je netko postupio ljubazno prema vama ili ste uspjeli izaći van i uživati ​​na svježem zraku. Cilj je razviti ono što ona naziva ‘zahvalnim načinom razmišljanja, rekla je za Daily mail.

Čitajte pola sata dnevno

Sjajna stvar kod čitanja je to što djeluje kao vježba za cijeli mozak. Kada su istraživači sa Sveučilišta Stanford skenirali mozgove ljudi dok su čitali Jane Austen, otkrili su dramatično povećanje protoka krvi kroz cijeli mozak. To je zato što kada se udubimo u dobru knjigu, naši su mozgovi zauzeti zamišljanjem opisanih zvukova, mirisa i okusa, a to aktivira mnoga različita područja mozga koja ta iskustva obrađuju u stvarnom životu. Riječi kao što su lavanda, cimet i sapun, na primjer, izazvat će odgovor ne samo u područjima našeg mozga za obradu jezika, već i u područjima koja su zadužena za raspoznavanje mirisa.