Neka istraživanja sugeriraju da je kora naranče zapravo najzdraviji dio ploda. Koliko god to možda zvučalo neobično, studije su pokazale da je kora naranče bogata flavonoidima i nekim drugim važnim fitokemikalijama koje imaju brojne dobrobiti za zdravlje, piše Živim.hr.

Kako biste dobili sliku, evo primjera: dok meso naranče sadrži oko 71 miligram vitamina C, kora sadrži čak 136 miligrama. Kora također obiluje bakrom, kalcijem, magnezijem, folnom kiselinom, vitaminom A te vitaminima B skupine, kao i prehrambenim vlaknima. Svi ti nutrijenti doprinose ljudskom zdravlju na razne načine.

1. Sprječava rak

Prema rezultatima istraživanja, flavonoidi u narančinoj kori blokiraju protein (RLIP76) koji se povezuje s rakom. Uz to, kora sadrži i tvar koja se naziva limonen, a koja može smanjiti rizik za razvoj raka. Neka druga istraživanja spominju izuzetnu učinkovitost kore citrusa u sprečavanju kanceroznih aktivnosti općenito.

2. Poboljšava zdravlje pluća

Zahvaljujući visokom udjelu vitamina C, kora naranče jača imunitet istodobno štiteći od infekcija pluća. Kora može pomoći i u iskašljavanju sluzi i čišćenju pluća, dok snažniji imunitet djeluje kao prevencija za bolesti poput prehlade i gripe.

3. Pomaže u liječenju dijabetesa

Kora je bogata pektinom, vlaknom za koje se zna da regulira razinu šećera u krvi, a to sasvim sigurno može biti od koristi oboljelima od dijabetesa. Istraživanja su pokazala i da terapija ekstraktom narančine kore može pomoći u prevenciji dijabetičke neuropatije.

A tu je i već spomenuti protein RLIP76, čija eliminacija iz sustava sprečava razvoj dijabetesa, a upravo to je ono što čini narančina kora. Glikemijski indeks ploda je samo 5, a to znači da narančina kora izaziva vrlo malo povišenje šećera u krvi.

4. Jača srce

Narančina kora obiluje flavonoidom hesperdinom, za koji je dokazano da snižava razinu kolesterola i krvni tlak. Narančina kora ima i protuupalna svojstva, a s obzirom na činjenicu da je bolest srca uzrokovana upalom, kora i u tom smislu može biti od pomoći.

Sadrži i polimetoksilirane flavone, tvari koje snižavaju vrijednosti kolesterola uspješnije od nekih lijekova koji se dobivaju na recept.

5. Pomaže u mršavljenju

Naranče sadrže malo kalorija i to je jedan od razloga zašto su dobrodošle u bilo kojoj dijetnoj prehrani. Uz to, obiluju prehrambenim vlaknima koja drže pod kontrolom apetit i sprečavaju prejedanje. Treba dodati i da vitamin C kojim kora obiluje pomaže u sagorijevanju masti.

6. Jača zdravlje očiju

Iako o tome ima manje informacija, neki izvori tvrde da tvari poput limonena, dekanala i citrala iz narančine kore mogu pomoći u jačanju zdravlja očiju. Imaju protuupalna svojstva koja smanjuju ili sprečavaju infekcije te poboljšavaju vid.

7. Poboljšava zdravlje probavnog sustava

Vlakna u kori ploda naranče pomažu u probavi i pospješuju redovito pražnjenje. Istraživanja pokazuju i da se kora citrusnog voća općenito od davnina koristila za liječenje bolesti i tegoba probavnog sustava.
8. Pomaže protiv upala

Jedno istraživanje pokazalo je da kora naranče ima izuzetna protuupalna svojstva, a i ostala kasnija istraživanja su to potvrdila dokazavši da kora može suzbiti upalu na sličan način kao protuupalni lijek indometacin. I flavonoidi iz narančine kore pomažu u liječenju upala.

9. Štiti zube

Zahvaljujući antibakterijskim svojstvima koja posjeduje, narančina kora može štiti od karijesa. Osim toga, uz pomoć nje možete i izbijeliti zube. Limonen iz kore naranče djeluje kao prirodno otapalo te pomaže da izbijelite zube na prirodan način.

10. Koži daje sjaj

Kora naranče smatra se pravim eliksirom za kožu s obzirom na to da pomaže u uklanjanju mitesera, odumrlih stanica, akna i crvenila. Uz to, i posvjetljuje kožu lica. Za još veći sjaj, možete dodati i malo mlijeka ili skute.

Drugi načini da upotrijebite koru naranče:

- Pripremite čaj

Svježu koru naranče stavite u lončić s vodom i zavrijte, a zatim ostavite da odstoji jedan sat. Procijedite i čaj je spreman.

- Napravite osvježivač zraka

Narežite koru na trake i stavite ih u veliku tavu. Prekrijte hladnom vodom i stavite na jak plamen da zavrije. Procijedite vodu i ponovite postupak dva puta. U manjoj posudi pomiješajte 1 i 1/2 šalice šećera i 3/4 šalice vode te dobivenu smjesu ulijte u tavu.

Kuhajte na srednje jakoj vatri oko 10 minuta, a zatim u to dodajte kor i kuhajte jedan sat bez miješanja. Procijedite sirup i koru poslažite na rešetku za sušenje te ostavite da se suše oko 5 sati. Koru možete čuvati u hermetički zatvorenoj posudi.

- Ispolirajte drvene ili inoks površine

Za poliranje možete koristiti samu koru ili koru u kombinaciji s octom. Dovoljno je staviti jednu do dvije kapi octa na koru.

- Koristite je u pripremi jela

Narančinu koru možete upotrijebiti i za izradu pekmeza, aromatiziranje povrća, riže i umaka.

Dobrobiti za zdravlje koje ima narančina kora mogu se pripisati njezinom bogatom nutritivnom profilu. Odličan je izvor prehrambenih vlakana, minerala, vitamina A, B i C. Ti nutrijenti pomažu u jačanju zdravlja pluća, srca, očiju i probavnog sustava. Narančina kora može pomoći i u jačanju zdravlja kože zahvaljujući izuzetnim antioksidalnim i protuupalnim svojstvima. Osim toga, narančina se kora može koristiti u pripremi hrane i čaja, za izradu slastica pa čak i osvježivača zraka. Ipak, prekomjerna upotreba narančine kore može imati i neke nuspojave. Osjetite li bilo kakve neželjene reakcije, smanjite konzumaciju i potražite pomoć liječnika.
Česta pitanja o narančinoj kori

- Da li se kuhanjem uništavaju nutrijenti?

Da, kuhanje može lišiti koru nekih nutrijenata, no to ovisi o tome koliko dugo i na koliko jakoj vatri je kuhate.

- Koje su dobrobiti narančine kore u prahu?

Narančina kora u prahu obiluje antioksidalnim svojstvima te pomaže u smanjenju oksidacijskog stresa u tijelu. Može se koristiti i kao prirodan antioksidans u funkcionalnoj hrani ili suplementima. Tradicionalno se koristila za poboljšanje zdravlja kože.

- Može li se skuhati i zatim piti kao čaj?

Da, možete je skuhati i piti kao čaj. Smatra se da čaj od narančine kore jača imunitet, liječi mamurluk i poboljšava probavu.

- Je li kuhana narančina kora dobra za lice?

Da, postoje neki anegdotski dokazi koji sugeriraju da narančina kora ima protuupalna, antibakterijska i protugljivična svojstva, a to može pomoći u borbi protiv akna i u čišćenju kože.

- Smanjuje li se kuhanjem sadržaj vitamina C u kori naranče?

Da, studije pokazuju da se ovaj vitamin najviše gubi kad se hrana kuha u vodi.

- Kako narančina kora može posvijetliti tamne mrlje na koži?

Narančina kora je bogat izvor vitamina C koji pomaže u borbi protiv hiperpigmentacije te u posvjetljavanju ili potpunom uklanjanju tamnih mrlja.