Ljekovitost kupusa, kako svježeg tako i ukiseljenog je poznata već godinama i prenosi se s naraštaja na naraštaj. Osim što ima dobrobiti za zdravlje, on je i tradicionalna domaća delicija, odnosno jedna od najstarijih namirnica koja nas podsjeća na kuhinju naših baka. Prozvan je i antistres povrćem, a super djeluje na imunitet i probavu.

Niskokalorično i superhranjivo povrće jedinstven je spoj vitamina A, B12, C, E i K, minerala kao što su magnezij, željezo, kalcij, kalij, fosfor.

Također je bogat omega-3 masnih kiselinama, folnom kiselinom, te ljekovitim sumpornim tvarima koje štite od raka. Odličan je za detoksikaciju organizma i regeneraciju jetre te pospješuje gubitak kilograma tako što ubrzava metabolizam.

Rasol od kiselog kupusa djeluje kao prirodno sredstvo za ublažavanje mamurluka te u liječenju čira na želucu. Kiseli kupus prozvan je i “metlom za želudac i crijeva”, a jača naše živce i potiče stvaranje krvnih stanica. Regulira i smanjuje kolesterol u krvi, pomaže kod izgradnje kostiju te doprinosi obnavljanju istrošenog vezivnog tkiva i usporava starenje.

Kako je odličan izvor vitamina B12 preporučuje se vegetarijancima i veganima koji ga u svojoj prehrani vrlo često koriste. A u sto grama sirovog kupusa nalazi se čak 20 miligrama vitamina C.

Thinkstock Osim što je dobar za naše zdravlje, kiseli kupus volimo jer s njim možemo napraviti razna, slasna jela. Sarma je jelo koje nam prvo padne napamet pri spomenu kiselog kupusa, a idući vrlo popularan način pripreme je uz meso. Nezamjenjiv je kao prilog i/li salata, pa čak i u varivima i juhama, piše Miss7.

(www.jabuka.tv)