Za zdravo srce i prevenciju kardiovaskularnih bolesti kardiolozi preporučuju konzumaciju bobičastog voća, jabuka ili banana.

Borovnice

Borovnica je listopadni grm iz porodice Erika; Vrijesovki (Ericaceae), prosječne visine od 20 - 50 cm. Kod nas u RH raširena je u borovim, smrekovim i bukovim šumama. Cvjeta u sviblju i lipnju, a sazrijeva od lipnja do kolovoza. Plod je okrugla bobica, promjera 5 - 10 mm, tamno plave boje, kožastog ovoja i kiselkasto-slatkog je okusa. Sadrži organske kiseline, mineralne tvari, tanin i boje.

Borovnica se bere u nekoliko navrata i to 3 - 7 puta u 5 - 8 dana jer bobice ne sazrijevaju istodobno. Berba traje 6 - 8 tjedana što, naravno, ovisi o sorti i klimatskim uvjetima. Pri branju treba strogo paziti da se ne oštete plodovi.

"Bobičasto voće ima posebno visok sadržaj antioksidansa i vlakana. Osim što su zdrava za crijeva, vlakna su ključna za zdravlje srca jer pomažu u održavanju kolesterola na zdravoj razini i sprječavaju porast krvnog tlaka", kaže kardiologinja Joy Gelbman.

Jabuke

Jabuke su uvjerljivo najpopularnije voće među ljudima, a i nutricionisti se slažu da je dobro jesti ih često. Međutim, iako su veoma zdrave i sadrže veliku količinu vitamina i minerala, nisu sve sorte se jednako moćne. Jedna sorta se posebno izdvaja. Riječ je o zelenim jabukama. Ova vrsta ima daleko više korisnih materija od ostalih, a povoljno utječe na funkcioniranje cijelog organizma.

Sadrže polifenole i flavonoide koji imaju važna antioksidativna svojstva. Jabuke su dobar izvor vlakana, vitamina C i kalija, a svi su dobri za zdravlje kardiovaskularnog sustava. "Jabuke imaju nizak glikemijski indeks pa pomažu u smanjenju rizika od dijabetesa i kolesterola, što pak smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti", objasnila je liječnica za Prevention.

Banane

Podrijetlom iz Istočne Azije, banana je jedna od najstarijih kultiviranih biljaka s više od 400 vrsta rasprostranjenih diljem svijeta. Sve se više trudimo unijeti djeliće prirode u svoj dom pa se tako sve češće može u interijerima primijetiti i pravo pravcato drveće poput masline, smokve i lijepih razgranatih palmi koje unose dobrodošlo zelenilo u prostore. Jedan od trendova koji se može primijetiti sve je veći interes za drvo banane, egzotičnu biljku s velikim glatkim listovima.

"Banane su dobar izvor dijetalnih vlakana, vitamina C, vitamina B6, kalija, magnezija i antioksidansa. Ove hranjive tvari ne samo da podržavaju srce, već i pomažu tijelu na druge načine. Dijetalna vlakna pomažu probavi, vitamin C jača imunitet, a vitamin B6 važan je za razvoj mozga i živaca, naglašava liječnica.