Vrtoglavi rast cijena osnovnih životnih namirnica proteklih mjeseci u Bosni i Hercegovini udario je na sve tanje džepove građana.

Ulje, meso i gorivo samo su neki od proizvoda čije su cijene znatno skočile u proteklom periodu, a po svemu sudeći, poskupljenja će se nastaviti i u narednom periodu.

Cijene osnovnih životnih namirnica u Bosni i Hercegovini u posljednja tri mjeseca su u porastu. Pored skoka cijene, u posljednje vrijeme posebno su popularna tzv. “tiha poskupljenja” koja se ogledaju u smanjenju ambalaže proizvoda.
 

Brašno, šećer, mlijeko, meso, jaja i ulje samo su neki od proizvoda koji su poskupjeli u proteklih godinu dana. Jedino što je pojeftinilo je so i to za tričavih pet feninga, a kao glavni krivac za poskupljenja navodi se skok cijene goriva.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, najviše je poskupjelo ulje, koje je od nekadašnjih 2,2 KM sada došlo na cijenu 2,5 do 3,8 KM. Veliko poskupljenje bilježi i meso, čija je cijena Za dvije do četiri marke viša, kao i brašno koje je po kilogramu skuplje za 20 do 50 feninga. Zbog skoka cijena građani kupuju samo ono osnovno, nerijetko i samo na komad.

U prodavnicama i marketima kažu da su nastojali da korekcije cijena budu minimalne, imajući u vidu kupovnu moć.

U uvjetima kad su se zbog nedostatka novca ljudi već odrekli svega osim osnovnog, skok cijena životnih namirnica pokazatelj je galopirajuće krize, kažu ekonomisti.

Ukoliko se domaća proizvodnja ne zaštiti, a cijene ne obuzdaju, prognoze nisu nimalo optimistične.

Dok s jedne strane cijene roba i usluga vrtoglavo rastu, to nije slučaj sa ličnim primanjima građana Nesrazmjer je sve veći, zbog čega je potrošačka korpa sve praznija, a veliki broj obitelji na ivici siromaštva.