Poriluk je izuzetno povrće bogato vitaminima i ima nizak sadržaj kalorija. Tijekom skladištenja sadržaj vitamina C se povećava.

Konzumacija ove povrtnice poboljšava imunitet.

Pazite na listove i korijenje

Prilikom vađenja pazi se da se ne oštete lukovice i da se unutrašnjost listova ne zaprlja zemljom. Listovi se režu na visinu oko 25 cm, jer se tako smanjuje gubitak vlage iz poriluka.

Korijenje se skraćuje na dužinu od 2 cm.

Za razdoblje zime možemo ga čuvati na razne načine.

5 načina čuvanja

1. Na duže razdoblje u svježem stanju se čuva zakopan u plastenicima ili u posudama s pijeskom u podrumu. Kraće vrijeme se čuva na sobnoj temperaturi ili u hladnjaku.

2. Možete ga i sušiti, a tada ga je potrebno oprati i izrezati. Suši se u tankom sloju u pećnici na temperaturi oko 50ºC oko 2 h. Čuva se u staklenim ili keramičkim posudam prekrivenim gazom. Ovako osušen najbolje sačuva svoj okus. Može se koristiti za pripremu vlastitih kombinacija začina ili pomiješati sa solju.

3. Stariji, zeleni listovi se uglavom bacaju, ali od njih se može napraviti prah koji se koristi u pripremanju brojnih jela. Nakon pranja izrežite ih na komade manje dužine, oko 10 cm. Sušenje se obavlja u dehidratoru, a temperatura ne treba prelaziti 50ºC.

Ako to radimo u pećnici štednjaka, temperatura treba biti najniža koju možemo podesiti. Komadi listova se poredaju na pleh koji smo obložili papirom za pečenje. Proces traje nekoliko sati, povremeno je potrebno okrenuti listove kako bi što bolje isparila voda. Potpuno suhi listovi se lako mrve u prah kada ih zgnječimo rukom. Pomoću blendera sameljite osušen poriluk. Čuva se u teglama koje se mogu hermetički zatvoriti.

4. Kod zamrznutog potrebno ga je očistiti, zatim odrežemo korijen, oštećeno i suho lišće, operemo i ostavimo da se osuši od viška vode. Zatim ga narežemo na manje komade ili trakice i tako pripremljene stavljamo u vrećice za zamrzavanje u tanjem sloju, zatvorimo i stavimo u zamrzivač.

5. Odličan je i ukiseljen, a postoji bezbroj recepata za kiseljenje poriluka samog ili u kombinaciji s drugim povrćem. Za jednostavan i brz način bit će vam potrebno: jedan veći komad poriluka, jedna i pol šalica vinskog octa, dva do tri lista lovora, šaka timijana, korica i sok od jednog limuna, žličica morske soli i jedan veći češanj češnjaka.

Potrebno je kuhati ocat sa svim začinima, poriluk narezati na polovine po dužini, a zatim izrezati tanke šnite i staviti u teglu. Proključali ocat preliti preko i dobro zatvoriti. Kada se prohladi, premjestiti ga u hladnjak.

Izvor: Agroklub.com