U nastavku teksta pročitajte kako da vam uskrsna jaja ne pucaju tijekom kuhanja.

Uskrs je blagdan kojem se posebno raduju djeca, a sve zbog tradicije bojanja i kucanja s jajima. Prije svega jaja treba pripremiti za bojanje. Da bi se jajima moglo kucati, da boja ne bi prodrla unutra i da bi bila uspješno obojena i ukrašena, ljuska treba da bude potpuno neoštećena, zato iskusne domaćice koriste trikove u kuhinji.

Postoji nekoliko savjeta koje treba pratiti, a uspjeh sigurno neće izostati te ćete na svoju trpezu za predstojeći blagdan iznijeti cijela, lijepo obojena jaja.

1. Kako kuhati jaja

Jaja ne stavljajte direktno iz frižidera na pećnicu. Velika je vjerojatnoća da će ljuska popucati. Zato ih izvadite nekoliko sati ranije da odstoje na sobnoj temperaturi. I još nešto, jaja prvo stavite u vodu sobne temperature pa tek onda na pećnicu da se kuhaju.

Ne stavljate mnogo jaja u lonac, dovoljno je da ona prekriju dno. Lonac treba da bude pun vode tijekom cijelog kuhanja. Kuhajte na umjerenoj temperaturi, tik pred vrenje još smanjite temperaturu, kako bi se jaja što manje pomjerala po loncu i udarala jedno o drugo. Tako ćete spriječiti moguće pucanje ljuske. Kuhajte ih 10 do 12 minuta.

2. Jaja moraju biti svježa

Ako niste sigurni jesu li jaja koja ste kupili svježa, možete to lako da provjerite. Stavite jaja u zdjelu punu vode. Ona koja se podignu na površinu su stara i nisu za upotrebu. Ona koja potonu su svježa. Samo da znate, jaja stara između sedam i deset dana idealna su za kuhanje, jer ih je poslije najlakše oljuštiti. A kako to možete da znate? Ili vjerujte prodavaču na pijaci na riječ ili provjerite datum na ambalaži ako jaja kupujete u trgovini.

3. Zašto je važna sol

I naše bake solile su vodu u kojoj su kuhale jaja, a mjera je pola kašike soli na litar vode. A zašto se to radi? Ako neko jaje pukne, bjelance neće iscuriti, već se zgrušati. Takvo jaje ćete moći ipak da ukrasite. Neke domaćice uz soč dodaju i pola kašike octa, da još više smanje šanse za pucanje jaja.

Agrosavjeet.com