Orahovac je talijanski liker napravljen od nezrelih oraha koji su još uvijek mekani u svojoj zelenoj ljusci. Orahovac je pikantan, sladak i pomalo gorak, a najčešće se poslužuje preliven sladoledom od vanilije ili samostalno kao aperitiv.

Najbolje vrijeme kada se radi orahovac jest krajem proljeća. Razlog tomu je stanje oraha u to doba godine. Točnije, najbolje vrijeme kada se radi orahovac je krajem svibnja ili početkom lipnja, kada se plod oraha još nije stvrdnuo unutar ljuski. Ako predugo čekate, plodovi su pretvrdi da bi se lako prorezali, a to je potrebno u procesu izrade orahovca.

Orahovac nije kompliciran za izraditi, a izvrstan je kao aperitiv kada dočekujete važne goste. Najbolje vrijeme kada se radi orahovac je početkom lipnja, odnosno kada su plodovi oraha zeleni i nezreli.

Donosimo vam osnovni, vrlo jednostavan stoljetni recept, a u nastavku ćete pronaći i gurmansku verziju s dodanim začinima. Predlažemo vam da napravite oba pa jedan koristite kao lekire, drugi kao likariju.

Orahovica

Sastojci:

2 l domaće rakije
1 kg šećera
18 mladih zelenih oraha
1 kg šećera

Priprema:

Orahe operite, dobro zarežite sa čeriti strane ili prerežite napola. Poslažite ih u velike staklenke, miješajući ih sa slojevima šećera. Na kraju sve zalijte rakijom i poklopite.

Posudu držite na sunčanom mjestu 40 dana, povremeno protresite ili promiješajte da se okusi bolje prožmu. Na kraju procijedite, prebacite u boce i čuvajte na tamnom i hladnom mjestu.

Aromatizirani liker od oraha

Sastojci:

2 l rakije
20 oraha
80 dag šećera
3 valinin šećera
10 zrna kave
7 klinčića
1 limun

Priprema:

Oprane orahe zarežite, velike prepolovite. Limun narežite na ploške.

U veliku staklenku stavite orahe i limun, dodajte začine i šećer te sve zalijte rakijom. Promiješajte, poklopite i ostavite na stoji na osunčanom mjestu 40 dana na suncu uz povremeno protresanje. Po isteku roka procijedite i ulijte u boce.