Predsjednici HDZ-a BiH i SBB-a, Dragan Čović i Fahrudin Radončić, održali su sastanak u nedjelju popodne u Mostaru.

Iako nema službenih priopćenja sa sastanka, koji je održan u četiri oka, lideri su raspravljali i vlasti i mogućim postizbornim koalicijama.

Istodobno, Dnevni avaz je objavio kako počinje rasplet u Federaciji BiH navodeći kako će od danas krenuti intenzivni razgovori političkih lidera.

Avaz navodi, pozivajući se na neimenovane sugovornike, kako je zakazano nekoliko susreta između delegacija Stranke demokratske akcije, Demokratske fronte, Hrvatske demokratske zajednice BiH i Saveza za bolju budućnost.

''Nakon što je dogovorena koalicija SNSD - HDZ BiH te vlast u manjem entitetu, očekuje se i početak raspleta u Federaciji BiH, o čemu će ovisiti i način formiranja vlasti u cijeloj državi. Mnogi smatraju da pregovori neće biti laki ni brzi, a da je najveći pritisak na SDA, koja je nominalno osvojila najviše mandata, ali nije u poziciji da sama odlučuje'', navodi Avaz.

Safet Softić, dopredsjednik SDA, rekao je pak za Avaz kako je za utorak zakazan sastanak na razini izaslanstava s predstavnicima HDZ-a BiH.

''Prije nekoliko dana održan je neformalni sastanak Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića u Konjicu. No, u utorak ćemo sjesti i vidjeti što nam je konkretno raditi. Mi u SDA smatramo da je ono što se dogodilo na sastanku između lidera SNSD-a i HDZ-a BiH u Mostaru ishitreno'', kaže Softić.

Ustvrdio je da SDA još nije imala službeno razgovore s predstavnicima DF-a, ali da će oni ovisiti o pregovorima sa HDZ-om BiH.

''Donesena je odluka da se pregovara sa svima. Vidjet ćemo tko će naš poziv i prihvatiti'', rekao je Softić.

U Demokratskoj fronti naveli su kako imaju neformalne razgovore s drugim strankama, ali da je za srijedu najavljen službeni sastanak Željka Komšića i Dragana Čovića.

''Nije na nama da mi pozivamo na pregovore. Naš stav je jasan. Imamo uvjete od kojih ne odustajemo i već smo rekli da nećemo biti dio vlasti pod svaku cijenu'', ponovio je Damir Bećirović, član Predsjedništva DF-a.

Dopredsjednik SBB-a Mirsad Đonlagić istaknuo je kako BiH nema vremena za gubljenje i da se vlast mora formirati što prije.

''Očekujemo da izborni pobjednici počnu službene sastanke o ovoj temi. Jedno su neformalni razgovori, a drugo službeni sastanci. Očekuje nas mnogo posla i ovaj proces mora se što prije ubrzati'', rekao je Avazu Đonlagić. L

Iz HDZ-a BiH rečeno je kako ta stranka pregovara sa strankama koje su dobile najveći broj glasova na izborima i s onima koji imaju dovoljan kapacitet da mogu biti dio vlasti.

Nikola Lovrinović, dopredsjednik HDZ-a BiH, rekao je Avazu kako ''imamo SDA i SNSD, ali i SBB i DF, koji imaju dovoljan broj zastupnika da mogu ući u neku vrstu koalicije''.

U brojnim kalkulacijama o koalicijama, Slobodna Bosna navodi kako ni Dodik ni Čović ne žele se miješati u odluku SDA o izboru strateškog partnera, no javno su podržali Radončića kako bi dodatno produbili postojeći jaz između SBB-a i SDA.

''Istina je zapravo da i Čoviću i Dodiku Radončić ne treba u vlasti nego u opoziciji, jer obojica računaju da će Radončićev opozicioni angažman, koji uključuje i brutalnu medijsku kampanju Dnevnog avaza, biti usmjeren isključivo protiv SDA i čelnika ove stranke, Bakira Izetbegovića, koga lider SBB-a vidi kao jedinu prepreku za ulazak u vlast. Čović i Dodik računaju da će profitirati na političko-medijskom ratu SBB i SDA – sve što je loše, ogorčeni Radončić fakturirat će Izetbegoviću a sve što je dobro pripisat će svojim prijateljima, Čoviću i Dodiku'', navela je Slobodna Bosna.