Bijeli ajvar se koristi kao salata uz razne vrste jela ili kao namaz.

Ajvar je jedan od omiljenih delikatesa na jelovniku. Ni jedno slavlje, posebno tijekom zime, ne može da se zamisli bez njega. Sa svojom upečatljivom crvenom bojom i prepoznatljivim ukusom koristi se najčešće kao salata uz razne vrste jela od pečenja do variva, ili ga jednostavno namažite na kruh i uživajte.

Ništa bez paprike

Glavni sastojak ajvara je crvena paprika koja mu daje prepoznatljivu boju i aromu. Osim ovog dekatesa domaćice spremaju i pinđur, ljutenicu ali mnogi tvrde da je ajvar ipak nenadmašan.

Ajvar se tradicionalno pravi na jesen u vrijeme sezone paprika, a koristi cijele godine. Priprema se ručno od ljutih i od slatkih paprika najbolje na šporetu na drva.

Osim dobro znanog crvenog ajvara sve je popularniji i bijeli. Da, dobro ste čuli postoji i bijeli ajvar. I za njegovu pripremu se koristi paprika ali umjesto bijele uzima se ona žuta zbog čega ajvar ima svijetlu boju.

Sastojci za bijeli ajvar:

4 kg žutih mesnatih paprika
5 kg patlidžana
1 l ulja
1,5 dl octa
150 g senfa
2 žlice šećera
100 g soli

Priprema:

Patlidžan i papriku dobro operite, osušite pa ispecite na roštilju ili u rerni. Ispečene paprike i patlidžane ostavite u poklopljenoj posudi da se ohlade kako bi se lakše očistite. Paprike oljuštite i očistite od sjemenki, pa stavite u cjediljku da se dobro iscijede. Patlidžan oljuštite. Iscijeđene paprike i patlidžan sameljite na mašini za meso.

U veliku šerpu sipajte ulje, zagrijte, pa dodajte samljevenu masu. Pržite na umjerenoj vatri uz stalno miješanje otprilike oko sat vremena. Pri kraju prženja dodajte šećer, ocat, senf i soli po ukusu.

Ajvar je gotov kada na dnu šerpe ostaje trag od varjače što je znak da se dobro zgusnuo. Vruću smjesu sipajte u vruće tegle, zatvorite metalnim poklopcima i umotajte u deku u kojoj treba da stoji 24 sata da se ohladi. Bijeli ajvar čuvati na tamnom i hladnom mjestu.

agrosavjet.com