"Ušli smo u središte grada iz nekoliko smjerova te smo počeli čistiti rezidencijalne dijelove. Grad će biti potpuno oslobođen za 72 sata"

Iračke snage sve su bliže centru Ramadija, kojeg grčevito brane džihadisti Islamske države, piše BBC.

Vladine snage zajedno s pripadnicima sunitskih postrojbi već su zauzeli dva kvarta te ušli u još dva, a njihovo napredovanje prate i zračni napadi na džihadiste. Prema izvorima BBC-ja, teroristi u obrani koriste snajperiste i bombaše samoubojice, piše Index.hr.

Ramadi, koji je tek stotinjak kilometara udaljen od Bagdada iraške su snage izgubile u porazu u svibnju, no u studenom su ga ponovno okružili. Na taj su način odvojili džihadiste od njihovih uporišta u provinciji Anbar i susjednoj Siriji.

Napad na Ramadi

Specijalci, potpomognuti vojskom i policijom, započeli su napad na centar Ramadija jučer ujutro, napreduju prema kompleksu vladinih zgrada, rekao je glasnogovornik iračke protuterorističke službe Sabah al-Numani.

"Ušli smo u središte grada iz nekoliko smjerova te smo počeli čistiti rezidencijalne dijelove. Grad će biti potpuno oslobođen za 72 sata", rekao je al-Numani za AFP te potvrdio da iračke snage napadaju snajperisti i bombaši samoubojice. Dodaje i da je takva taktika džihadista bila očekivana.

BBC je od izvora iz iračke vojske saznao da je napad olakšalo i podizanje privremenih mostova preko rijeke Eufrat koja prolazi uz sjevernu i zapadnu stranu grada. Preko tih mostova su vojnici ušli direktno u kvart al-Haouz, jugozapadno od vladinog kompleksa.

Da je u tijeku zauzimanje Ramadija potvrdio je i glasnogovornik Pentagona pukovnik Steve Warren, koji je naveo kako je u centru grada između 250 i 350 džihadista. Najveći problem iračkim snagama predstavlja korištenje civila kao živi štit, što je također česta taktika džihadista.

Ako zauzimanje Ramadija bude uspješno završeno bit će to drugi najveći grad nakon Tikrita iz kojeg su istjerani borci Islamske države. Pretpostavlja se da je Islamska država tijekom ove godine izgubila oko 14 posto teritorija u Iraku i Siriji, s tim da je glavnina gubitaka koncentrirana u Iraku.
 


Izgubili 14 teritorija

Iako je Islamska država, ili kako je se sve češće naziva - Daesh, i dalje velika prijetnja međunarodnoj sigurnosti, ovi militanti u posljednje vrijeme gube dijelove uporišta ključnih za njihovo djelovanje.

Analitičari IHS Conflict Monitora procjenjuju kako je Daesh od siječnja izgubio 14 posto teritorija na kojem su djelovali. Neka od oduzetih područja bila su im od iznimne važnosti za terorističke operacije, primjerice sirijski pogranični grad Tal Abyad koji je povezivao 'glavni grad' IS-a, Raqqu, s Turskom.

Izgubili su i dio autocesta koje su Raqqu povezivale s drugim džihadističkim uporištem - Mosulom. U Iraku su izgubili Tikrit i rafineriju nafte Baiji.

No, unatoč brojnim gubicima, važno je spomenuti i sve što je Islamska država osvojila ove godine - Ramadi, Palmira... A da su suviše rastegnuti po 'bojišnicama' dokazuje i da sa su ova dva grada uspjeli osvojiti dok su paralelno od Kurda gubili sjever Sirije.