Bliži se kraj prosinca kao prvog zimskog mjeseca, a čekaju nas još dva - siječanj i veljača. Kakvo nas vrijeme očekuje početkom nove godine?

Stranica Severe Weather u svojoj dugoročnoj vremenskoj prognozi navodi kako će ostatak prosinca završiti promjenjivo i dinamično, s višim tlakom koji će dolaziti iznad Europe, koja će biti toplija od prosjeka, s iznimkom prijelaznog hladnog zraka u središnjim i jugoistočnim dijelovima. S druge strane, Kanada i SAD istočno od Stjenjaka trebali bi biti znatno ispod prosjeka.

U usporedbi s prognozom za prosinac, u idućoj godini dolazi velika razlika. Očekuje se da će se područje visokog tlaka pojaviti i ostati neko vrijeme na sjeveroistočnom Pacifiku, što je, kako stoji u prognozi, ključni faktor u ukupnom uzorku tlaka za tjedne koji dolaze. Na ovom području to je čimbenik koji podržava prijelaz hladnijeg zraka iz Kanade u SAD, a najčešće znači i manji tlak na sjeveru Atlantika, što pak dovodi do blažih uvjeta za Europu pa bismo mogli još pričekati na pravu zimu odnosno da Europu očekuje blaža zima ove sezone, prenosi Večernji list.

Veljača bi trebala nastaviti istim putem, a Severe Weather ističe kako se ne događa često da vidimo takav copy/paste uzorak dva mjeseca zaredom. Niži tlak na sjeveru Atlantika Europi bi trebao omogućiti blaže vrijeme, što ne znači da na našem kontinentu neće biti hladnijih epizoda. U prognozi također stoji da se očekuje manje snijega u većini Europe, s iznimkom sjevernih i sjeveroistočnih dijelova, a više snijega trebalo bi pasti i u Alpama.