Bh. građevinske kompanije izvršile su u trećem tromjesečju 2018. godine poslove u inozemstvu u vrijednosti 38 milijuna KM, podaci su Agencije za statistiku BiH. To je za 4,4% više u odnosu na isto tromjesečje 2017. godine, piše Indikator.ba.

Od ukupne vrijednosti izvršenih radova, oko dvije trećine odnosi se na poslove u niskogradnji, a jedna trećina na radove na visokogradnji.  Uvjerljivo najveći dio radova, u vrijednosti 33,8 milijuna KM, obavljen je u Europi, a vodeće tržište je Njemačka, gdje je ostvarena realizacija od 8,1 milijuna KM.  U Crnoj Gori bh. kompanije su u trećem kvartalu ove godine završile poslove vrijedne 6,4 milijuna KM, u Srbiji 4,9 milijuna KM, Norveškoj i Sloveniji po 3,3 milijuna KM, itd.  U Africi je realizacija iznosila 4,1 milijun KM, od čega najveći dio u Ruandi 3,1 milijun KM, a ostatak otpada na Etiopiju i Alžir.

Optimizam za naredno razdoblje ulijeva vrijednost novih narudžbi u trećem tromjesečju 2018. godine koja je veća za 8,4% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.  Ukupna vrijednost narudžbi u trećem tromjesečju bila je 35,9 milijuna KM, od čega na Europu otpada 24,3 milijuna KM. 

Zanimljivo je da naručeni poslovi u Africi iznose 11,6 milijuna KM, pri čemu se cjekokupan iznos odnosi na Ruandu.