Francuska i Luksemburg krenule su u kampanju preotimanja kompanija Velikoj Britaniji nakon što je izglasan izlazak iz Europske unije. Francuski premijer Manuel Valls najavio je smanjivanje stope korporativnog poreza s visokih 33 posto na 28, što je primjer za kojim se planira povesti i Luksemburg.

Ususret novim okolnostima

Prilagodba stope oporezivanja posljedica je Brexita i nedavnih najava britanskog ministra financija Georga Osbornea da će s ciljem privlačenja multinacionalnih kompanija te izbjegavanja recesije Velika Britanija svoju stopu korporativnog poreza sniziti na 15 posto.

"Ususret novim okolnostima želimo povećati konkurentnost naše zemlje", poručio je Valls, najavljujući i neke druge mjere za povećanje konkurentnosti Francuske, prenosi Poslovni dnevnik. Tako se planira osnivanje tvrtke koja bi se bavila rješavanjem prebivališnih i boravišnih dozvola za buduće radnike te pronalaskom odgovarajućih školskih ustanova što je set problema na koji se birokratiziranoj Francuskoj nerijetko upućuju prigovori. Valls planira otvoriti i škole s međunarodnim razredima kako djeca investitora koje Francuska očekuje ne bi izgubili kontinuitet s materinjim jezikom.

Turneja Luksemburžana

Prvi korak koji Luksemburg planira poduzeti u istom smjeru kraći je službeni put na koji krajem srpnja u smjeru Londona kreću ministar gospodarstva Etienne Schneider i financija Pierre Gramegna s ciljem promocije Luksemburga kao alternativnog korporativnog središta. Glavni aduti koje ministri planiraju izložiti luksemburška su politička stabilnost, proeuropski karakter te dostupnost administracije, prenosi portal Euractiv.

Zdeslav Šantić, glavni ekonomist SG-Splitske banke, smatra da su ove najave logičan razvoj događaja jer je Velika Britanija uvela nova pravila igre. "No, u globalu bismo trebali težiti poreznoj harmonizaciji na razini EU kako bi izbjegli poreznu diskriminaciju i bez koje ne možemo pričati o kontinuiranom gospodarskom rastu. Nesumnjivo je da je stopa poreza od 12,5 posto kakvu ima Irska uvelike utjecala na njihovu ekonomiju", komentirao je Šantić.