Mnogi koriste jogurt kako bi tijesto bilo mekše, no u tijesto koje se mijesi s kvascem možete dodati ocat jer donosi mnoge prednosti, piše StvarUkusa.

1. Tijesto će se brže dizati

Dodate li u tijesto jednu žlicu octa, ono će brže narasti. Ocat reagira s kvascem, ubrzava njegovu aktivaciju i osigurava intenzivniju fermentaciju. Ovaj proces stvara više plinova u tijestu, čineći peciva i kruh prozračnijima.

2. Poboljšava teksturu

Ocat pomaže da tijesto postane mekše i s njim se lakše radi. Doprinosi uništavanju glutena u brašnu, što tijesto čini elastičnijim i podatnijim. Ovo je posebno važno kod izrade peciva i kruha.

3. Pomaže u održavanju pH ravnoteže

Ocat je kiseli sastojak koji pomaže u podešavanju pH ravnoteže tijesta. Ovo je posebno korisno ako za izradu tijesta koristite mlijeko ili jaja, što može utjecati na razinu pH. Održavanje optimalne pH ravnoteže pomaže da se tijesto ravnomjernije digne i sprječava pretjeranu kiselost, koja može utjecati na okus i teksturu konačnog proizvoda.

4. Poboljšava okus

Iako se ocat koristi u malim količinama, njegova prisutnost može uvelike poboljšati okus kruha ili kruha. Dodaje notu kiselosti koja naglašava kvalitetu okusa ostalih sastojaka i čini proizvode od tijesta ukusnijima. Ali nemojte pretjerivati ​​jer možete pokvariti tijesto, dovoljna je samo jedna žlica.