Iako su male, bučine sjemenke su vrlo bogate hranjivim tvarima. Možete dobiti značajnu količinu zdravih masti, magnezija i cinka jedući ih samo u skromnim količinama. Zbog toga bučine sjemenke imaju nekoliko zdravstvenih prednosti. To uključuje poboljšano zdravlje prostate i srca, kao i obranu od nekih zloćudnih bolesti. Osim toga, kako Pinkvilla, jednostavno je dodati ove sjemenke u svoju prehranu.

Nutritivna vrijednost

Bučine sjemenke pune su hranjivih tvari, kalorija, masti, proteina i vlakana. Energetski sadržaj 100 sjemenki je 574 kalorije, 49 grama masti, 6,6 grama vlakana i 30 grama proteina. I mononezasićene i polinezasićene masti, koje čine većinu masti, dobre su za zdravlje. Sjemenke sadrže i niz drugih minerala, poput kalcija, željeza, magnezija, mangana, fosfora, kalija, natrija, cinka i drugih.

Snažan antioksidans

Zbog prisutnosti karotenoida i vitamina E, sjemenke imaju odličan antioksidativni potencijal. Ovi protuupalni spojevi također štite naše tijelo od štete koju slobodni radikali mogu učiniti. Kao rezultat toga, oni nas štite od širokog spektra bolesti.

Pune korisnih masnoća

Bučine sjemenke jedan su od najboljih izvora alfa-linolenske kiseline ili ALA, vrste omega-3 masne kiseline dobivene iz biljaka. ALA također ima protuupalna svojstva, sprječava srčane bolesti i smanjuje rizik od ukrućenja arterija.

Štite od raka

Konzumacija dovoljnih količina sjemenki smanjuje učestalost raka debelog crijeva, dojke i želuca. To je zbog bogatog sadržaja antioksidansa u sjemenkama. Karotenoidi sjemenki također štite od raka prostate.

Jačanje imuniteta

Hranjivi sastojci cink i vitamin E koji se nalaze u bučinim sjemenkama podržavaju jači imunološki sustav. Vitamin E ima sposobnost jačanja imunoloških odgovora i zaštite od raznih zaraznih bolesti. Također je snažan antioksidans koji čuva zdrave stanice u našem tijelu od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima. Cink štiti naše tijelo od invazije patogena, alergija i upala, izbjegavajući infekcije i jačajući imunitet posvuda.

Poboljšava kvalitetu sna

Bučine sjemenke sadrže aminokiselinu triptofan koja je korisna za san. On je građevni blok melatonina i serotonina. I melatonin i serotonin pomažu u indukciji sna.

Dobre za mršavljenje

Sjemenke su dobar izvor proteina i vlakana. Oni produljuju naš osjećaj sitosti, uzrokuju da jedemo manje, što u konačnici rezultira manjim unosom kalorija. Ovo pomaže gubitku težine.