Pranje neke hrane može dovesti do širenja bakterija i ostalih negativnih posljedica.

Evo koju hranu nikako ne biste trebali prati prije kuhanja:

Jaja

Na njih se u industrijskoj proizvodnji stavlja posebna tvar kako bi ih se zaštitilo od zaraze  bakterijom. Voda uništava ovu zaštitu.

Piletina

Mnogi misle da će pranjem piletine prije kuhanja riješiti problem bakterija, no time ih samo šire na ruke i kuhinjsku radnu površinu zbog špricanja vode. Bakteriju ćete uništiti tako da meso dobro skuhate ili ispečete.

Ostalo meso

Isto kao i s piletinom, ne biste trebali prati ni svinjetinu, janjetinu, govedinu… bakterija ćete se, umjesto vodom, riješiti visokom temperaturom kuhanja ili pečenja. Ako želite maknuti višak mesnog soka s površine, upotrijebite papirnati ručnik i nakon toga dobro operite ruke.

Tjestenina

Kulinarski chefovi upozoravaju da pranjem tjestenine uklanjate škrob koji bolje upija umak. Tjesteninu možete isprati jedino nakon kuhanja, ako je želite upotrijebiti, primjerice, u salati.

Gljive

Njih je bolje samo kratko isprati i osušiti papirnatim ručnikom, umjesto da ih se dugo drži pod vodom ili ih se potapa. Ako ih se ide kratko isprati to treba učiniti isključivo prije kuhanja.

Za razliku od ovih 5 namirnica, tu su i one koje bi uvijek trebalo oprati:

Voće i povrće s jestivom korom

I ako vam se učini da je voće ili povrće koje kanite pojesti čisto, svejedno ih operite. Naravno, bez sapuna. Nakon “hladnog tuša” osušite namirnice papirnatim ručnikom.

Konzerve

Bakterije ne mogu ući dok su zatvorene, ali mogu preko poklopca ako ih ne operete prije otvaranja.

Voće i povrće s nejestivom korom

Bez obzira kako ih gulite bakterije će doći do jestivog dijela. Zbog toga je dobro oprati i hranu poput dinje ili lubenice.

Orašasti plodovi

Trebalo bi ga oprati čak i ako je oguljeno jer nikad ne znate kako su bili skladišteni. Uz to, pranjem ćete ukloniti fitinsku kiselinu koja orašaste plodove štite od parazita, a mogu naštetiti organizmu, prenosi Večernji.hr.

Sušeno voće

Ova namirnica se smatra jednom od najprljavijih. Čak i ako ste ga kupili u lijepom pakiranju operite ga ili čak potopite na nekoliko sati.

(www.jabuka.tv)