Elon Musk rekao je šefu EU da mu pošalje popis pravila koja je prekršio nakon što mu je iz EU poručeno da se pozabavi širenjem dezinformacija o sukobu između Izraela i Hamasa na njegovoj platformi za razmjenu poruka X, bivšem Twitteru.

Europski povjerenik Thierry Breton pisao je Musku.
 


"X nije u skladu s pravilima EU"

Breton je rekao da ima naznake da se Muskova X platforma koristi za širenje ilegalnog sadržaja i dezinformacija.

To uključuje stare slike iz nekih drugih oružanih sukoba ili vojne snimke koje zapravo potječu iz videoigara, rekao je Breton u pismu Musku.

Povjerenik EU rekao je da se Musk mora uhvatiti u koštac sa širenjem dezinformacija kako bi bio u skladu s novim pravilima EU o online sadržaju.

"Stoga vas pozivam da hitno osigurate učinkovitost svojih sustava i izvijestite moj tim o poduzetim kriznim mjerama", napisao je Breton Musku.

Odgovarajući na objavu Bretona na X-u, Musk je rekao da je politika njegove tvrtke da je sve otvoreno i transparentno.

"Molim vas navedite kršenja na koja aludirate na X-u, tako da ih javnost može vidjeti", rekao je na platformi za razmjenu poruka.

"Dobro ste svjesni prijava svojih korisnika - i vlasti - o lažnom sadržaju i veličanju nasilja", odgovorio je Breton Musku na X-u.

Musk objavio sumnjive izvore

Sve ovo dolazi nakon što je Musk tijekom vikenda tvrdeći da je našao pouzdane izvore vijesti o ratu objavio imena dva računa za koje je rekao da su dobri za "praćenje rata u stvarnom vremenu".

Analitičar Emerson Brooking iz Atlantic Councila nazvao je jedan od tih izvještaja apsolutno otrovnim.

Novinari i korisnici X-a također su istaknuli da su oba računa ranije dijelila lažnu sliku eksplozije u Pentagonu koju je generirala umjetna inteligencija te da je jedan od njih objavio brojne antisemitske komentare posljednjih mjeseci.

Musk je kasnije izbrisao svoju objavu.