Nakon godišnjeg događaja "State of the Union Address", održanog ovaj tjedan, Europska komisija najavila je planove za besplatan bežični internet na javnim mjestima do 2020. godine.

"Predlažemo da se svako europsko selo i grad opreme besplatnim pristupom bežičnim internetom oko glavnih centara javnog života do 2020. godine", rekao je predsjednik Europske komisije, Jean-Claude Juncker.

Kao dio nove inicijative Europske Unije za poboljšanje digitalne infrastrukture Europe, postoje planovi da se do 2025. godine osigura sljedeća generacija 5G mobilnog povezivanja diljem Europske Unije, javlja Zimo.co.

Juncker je također rekao da je EU potpuno posvećena digitalnoj eri, kao i da će biti preispitivanja trenutnog zakona o autorskim pravima u cilju bolje zaštite rada i prava umjetnika i tvoraca sadržaja na internetu.

Da bi se to postiglo, Europska Unija će u idućih nekoliko godina potrošiti 120 milijuna eura kako bi parkove, trgove i druge javne prostore opremila besplatnim bežičnim internetom. Za tekuće troškove održavanja mreže bit će odgovorne lokalne vlasti.