Elon Musk prodao je dionice Tesle u vrijednosti od gotovo 4 milijarde dolara. 19,5 milijuna dionica prodano je od petka do utorka, prema podnescima koje je objavila Komisija za vrijednosne papire SAD-a.

Muskov udio u Tesli trenutno iznosi 14 posto. Vrijednost Teslinih dionica ove je godine pala za gotovo polovicu, zajedno s mnogim drugim tzv. dionicama rasta koje se smatraju osjetljivima na oštriju globalnu ekonomiju, posebice visoke razine inflacije.

Dioničari brinu da će Tesla izaći iz Muskova fokusa

No, Teslina vrijednost također je odraz niza prodaja kojima je Musk financirao akviziciju Twittera od 44 milijarde dolara. To je navelo dioničare na mišljenje da će Tesla izaći iz fokusa svog izvršnog direktora, sada kada ima druge preokupacije.

Mnogi su analitičari očekivali da će Musk prodati dodatne dionice Tesle kako bi financirao kupnju Twittera. Obećao je osigurati 46,5 milijardi dolara kapitala i duga za akviziciju, što je pokrilo cijenu od 44 milijarde dolara i troškove zatvaranja transakcije.

Unatoč nervozi zbog koje se u svibnju povukao iz pregovora, ipak je kupio društvenu mrežu prošlog mjeseca i otad je otpustio otprilike polovicu radnika te najavio da će korisnicima naplaćivati ​​8 dolara mjesečno plave kvačice za provjeru autentičnosti korisničkih računa.