Nova istraživanja pokazuju da povećana potrošnja šećera može biti čimbenik rizika za razvoj bubrežnih kamenaca zbog toga što može dovesti do smanjenog volumena mokraće i povišenog kalcija u mokraći. Osim toga, dodani šećeri mogu imati negativan učinak i na ostala stanja kao što su visoki krvni tlak, inzulinska rezistencija i pretilost. Autori studije analizirali su podatke 28.303 odrasle osobe od 2007. do 2018. godine, a podaci su uključivali povijest bubrežnih kamenaca sudionika kao i njihov dnevni unos dodanih šećera. Nalazi su nedavno objavljeni na znanstvenom portalu Frontiers.

Sladila

Autori studije definirali su dodani šećer kao šećere ili kalorična sladila koja se dodaju hrani ili pićima tijekom prerade ili pripreme radi dodavanja okusa ili produljenja roka trajanja. Otkriveno je kako su sudionici koji su konzumirali više dodnih šećera vjerojatnije imali bubrežne kamence. Isto tako, postotak unosa kalorijske energije iz dodanih šećera bio je povezan s ovim stanjem.

Zašto unos dodanih šećera uzrokuje bubrežne kamence

- Već dugo postoje dokazi da šećer povećava količinu kalcija u urinu, a više je razloga zašto bi izbjegavanje šećera bilo dio prehrane koja potiče prevenciju bubrežnih kamenaca. Jedni od njih su povećano dobivanje na težini što je neposredno povezano s visokim krvnim tlakom i inzulinskom rezistencijom. -

zaključuje doktor David S. Goldfarb, klinički voditelj nefrologije i jedan od voditelja programa prevencije bubrežnih kamenaca.

Dodani šećeri mogu se naći u gaziranim i koncentriranim sokovima, keksima, kolačima i slatkišima. Mnoge namirnice sadrže i skrivene dodane šećere. Fruktoza u dodanom šećerima povećava visceralno masno tkivo, serumske trigliceride i inzulinsku rezistenciju u osoba s prekomjernom tjelesnom težinom. Sve ovo su čimbenici koji se povezuju s kardiovaskularnim bolestima, visokim krvnim tlakom te srčanom bolešću.

gloria.hr