Danas će se, kako je najavljeno održati konstituirajuća sjednica novog saziva Predsjedništva BiH. sedam dana nakon što je Središnje izborno povjerenstvo BiH objavilo konačne rezultate općih izbora održanih u BiH 12. listopada. Sljedeće četiri godine članovi Predsjedništva BiH bit će Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Mladen Ivanić.

Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva BiH, kandidat Stranke demokratske akcije (SDA) osvojio je 247.235 ili 32,86 posto, Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH, kandidat Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH, osvojio je 128.053 ili 52,2 posto, Ivanić, srpski član Predsjedništva BiH, kandidat Saveza za promjene, osvojio je 317.799 glasova ili 48,69 posto od ukupno važećih.

Članovi Predsjedništva BiH obavljaju dužnost u skladu s Ustavom BiH i Poslovnikom o radu Predsjedništva BiH, a ovim aktima propisano je da predsjedavajući Predsjedništva BiH iz ranijeg saziva zakazuje konstitutirajuću sjednicu novoizabranog Predsjedništva u ovom slučaju to je Bakir Izetbegović.

Konstitutirajuća sjednica zakazuje se u sjedištu Predsjedništva u Sarajevu i otvorena je za javnost, a tada novoizabrani članovi Predsjedništva zajednički prihvaćaju dužnost, izgovarajući svečanu prisegu u prisustvu članova Predsjedništva iz ranijeg saziva nakon čega svaki član Predsjedništva potpisuje tekst svečane izjave.

Predsjedništvo je najviši kolektivni organ izvršne vlasti BiH, predstavlja i simbolizira suverenitet Bosne i Hercegovine, a zadatak mu je koordinirati, odnosno usklađivati rad bh. institucija i braniti interese entiteta, što se odnosi i na konstitutivne narode i sve građane.

Predsjedništvo BiH je, između ostaloga, nadležno za vođenje vanjske politike, imenovanje veleposlanika, predstavljanje BiH u međunarodnim organizacijama, vođenje pregovora za zaključenje međunarodnih ugovora, imenovanje kandidata za predsjedatelja Vijeća ministara te predlaganje godišnjeg proračuna Parlamentarnoj skupštini, uz preporuku Vijeća ministara, piše Fena.

Mandat članova Predsjedništva je četiri godine, a bošnjački, srpski i hrvatski član rotirat će se na poziciji predsjedavajućeg svakih osam mjeseci, u skladu s Izbornim zakonom BiH./HMS/