Prijedlog HDZ-a BiH o biranju članova Predsjedništva BiH iznesen u Laktašima je ono od čega HDZ BiH i Dragan Čović nikad nisu odustali.

Rekao je to čelnik HDZ-a BiH nakon sjednice predsjedništva i Glavnog vijeća HNS-a.

Kada je u pitanju izbor članova Predsjedništva BiH, s obzirom da nije moguće postići dogovor o izmjenama Ustava, ponuđeno je rješenje koje će onemogućiti da jedan narod bira predstavnika drugog naroda u kolektivnom šefu države, dodao je.

Prema tom prijedlogu, ništa se ne mijenja kada je u pitanju izbor srpskog i bošnjačkog člana, a dodaje se uvjetna kategorija za hrvatskog člana Predsjedništva.

Pobjeda u tri županije

''Izbor članova Predsjedništva pod uvjetom da se ne može promijeniti Ustav, a mi procjenjujemo da je teško stvoriti ambijent da je dvotrećinski to moguće u Parlamentu BiH. Ne mijenjajući Ustav da napravimo promjene koje će odraziti jedan odnos koji, svi danas kada pričamo da jedan narod drugom bira člana Predsjedništva u konkretnom mom slučaju. Našli smo rješenje izravnog biranja člana Predsjedništva da se ne mijenja ništa iz RS, ništa se ne mijenja za člana Predsjedništva BiH iz FBiH za bošnjačkog člana Predsjedništva, a nakon onog dodatka za hrvatskog člana Predsjedništva kako sada stoji dodali smo uvjetnu kategoriju. Onaj koji pobijedi na listi Hrvata unutar FBiH morat će zadovoljiti da je pobijedio u bar tri županije koje su tamo definirane, ako nije u tri onda u bar dvije, ako ni u dvije onda u jednoj, a ako nije u niti jednoj onda je pobijedio tko je dobio najviše glasova'', naveo je Čović.

Rekao je kako je riječ o Srednjobosanskoj, Hercegovačko-neretvanskoj, Zapadnohercegovačkoj, hercegbosanskoj i Posavskoj županiji.

Od ovih pet županija, kandidat mora pobijediti u najmanje tri.

''Onaj tko pobjedi na listi Hrvata morat će zadovoljiti uvjet da je pobijedio u barem tri županije koje su tamo definirane, ako nije u tri, onda u dvije, ako nije u dvije onda u jednoj, odnosno ako nije pobijedio ni u jednoj, onda je konačno izabran onaj s najvećim brojem glasova. Taj uvjet onemogućava da se s 99 posto nečijih drugih glasova bira hrvatski član Predsjedništva'', pojasnio je Čović.

Neka nam je Bog na pomoći

Kaže kako u prijedlogu postoje tri elementa od čega je jedan izmjene Izbornog zakona koji se tiče Središnjeg izbornog povjerenstva.

''Drugi dokument se odnosi na članove Predsjedništva i treći dokument su ova tehnička pitanja odnosno transparentnog, integritet izbornog procesa i to smo stavili u cjelini'', kazao je Čović.

Dodao je kako se nada da će do kraja veljače izmjene Izbornog zakona BiH biti usvojene u Parlamentarnoj skupštini BiH, kao i set europskih zakona kako bi onda Bosna i Hercegovina u ožujku dobila zeleno svjetlo za otvaranje pristupnih pregovora s Europskom unijom.

''Ako ne bude ovog procesa ka EU, onda je to besmisleno i onda smo rekli neka stoji sve ovako i neka nam je Bog na pomoći, otprilike ovako'', rekao je Čović.