Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović izjavio je danas da su HDZ BiH i SNSD o formiranju vlasti razgovarale kao pobjedničke stranke unutar hrvatskog i srpskog naroda, te da dana riječ i pružena ruka vrijede više od bilo kakvog sporazuma.

“Ne postoji nijedan bilateralni sporazum koji je potpisao HDZ BiH sa SNSD, ali zapamtite da postoji nešto više od toga, a to je dana riječ i pružena ruka”, rekao je Čović na konferenciji za novinare u Mostaru.

On ističe da je za njega ta pružena ruka jača od bilo kojeg sporazuma koji će netko potpisati i da mu s te strane ne treba pisani dokument.

“Ako smo se dogovorili da ćemo ići u vlast po nekom modelu, smatrajte da je za mene to obveza kao da sam je ovjerio kod notara”, rekao je Čović.

On kaže da želi da legitimni predstavnici Hrvata budu na vlasti, te da isto to zagovara kod Srba ili Bošnjaka.

Čović kaže da su ga predsjednik SNSD-a Milorad Dodik i njegovi koalicijski partneri uvjerili da će u Republici Srpskoj napraviti većinu.

“Ako to uradi, kao što očekujem da ćemo mi to uraditi u pet županija u Federaciji BiH, onda nitko HDZ BiH ne treba zvati u vlast, jer HDZ BiH pripada vlasti, kao što nitko SNSD ne treba zvati u vlast, jer on pripada vlasti”, istakao je Čović.

On je rekao da pravi pregovori o formiranju vlasti tek počinju, te da vlast na razini BiH iz reda srpskog naroda treba da čini ona stranka koja formira vlast u Republici Srpskoj.

“Gospodin Dodik je prevješt i preiskusan političar. Naravno da, ako već ima rezultat koji ima, ako napravi vlast u Republici Srpskoj, bez njega vlast na razini BiH ne može funkcionirati. To je sad svima jasno”, rekao je Čović.

Ako jedna stranka ili koalicija napravi vlast u entitetu, kaže Čović, onda bi bilo krajnje neodgovorno da netko pokušava praviti vlast od neke druge cjeline na drugoj razini.

“Zamjenik predsjednik (SDA) Bakir Izetbegović i ja smo se dogovorili da vlast bude od iste strukture stranaka na svim razinama da bi pokrenuli stvari koje želimo za BiH”, naglasio je Čović.

On je ponovio da vlast treba početi konstituirati od “dna prema vrhu” isključivo od legitimnih predstavnika koji su dobili povjerenje građana BiH.

Čović je najavio da će u petak, 14. studenog, biti održan sastanak Predsjedništva HDZ BiH, a u subotu, 15. studenog novi sastanak HDZ-a BiH sa SDA./Srna/HMS/