Iako mnogi misle da je brzo ispiranje četkice za zube pod mlazom vode dovoljno za održavati je čistom, stručnjaci za oralnu higijenu kažu da i četkice trebaju povremeno temeljito pranje.

- Usta sadrže mnoge dobre i loše bakterije koje su međusobno u interakciji i obično dobre bakterije u ustima 'pod kontrolom' drže one loše, no na četkicama za zube se one mnogo lakše množe - objasnio je docent na Stomatološkom fakultetu Sveučilišta u Bostonu dr. Mark B. Desrosiers. Zato ju je, dodaje Desrosiers, potrebno redovito dezinficirati.

- Četkice bi se trebale dezinficirati jednom u dva tjedna ili jednom tjedno ako je sezona neke prehlade ili gripe - rekao je Desrosiers.

Kako temeljito očistiti četkicu za zube

Bez obzira kakvu četkicu imate, stomatolog kaže da se ona uvijek čisti od dna prema gore.

Prvo se, kaže, treba s ručke skinuti nakupine paste za zube, s tekućim sapunom i toplom vodom.

Onda se samo glava ili cijela četkica ako glava nije odvojiva, potopi u čaši s tri postotnim vodikovim peroksidom, najmanje na 15 minuta.

- To će pomoći ukloniti ostatke paste za zube i bakterije s dlačica -  rekao je Desrosiers koji dodaje da, ako pri ruci nemate vodikov peroksid, možete koristiti i antibakterijsku vodicu za usta.

- Nakon što ste glavu četkice isprali u peroksidu, držite je pod mlazom tople vode i palcem nježno trljajte dlačice kako biste uklonili preostale čestice paste za zube i peroksid - objasnio je, a nakon tog temeljitog čišćenja ostavite da se dlačice skroz osuše na zraku, prije nego što je ponovno upotrijebite. Kad je četkica čista, kaže, nastavite je ispirati vodom nakon svake upotrebe, a spremajte je u otvorenu posudu da se suši na zraku.

- Istraživanja su pokazala da toplo i vlažno okruženje uzrokuje na četkicama množenje raznih mikroorganizama, pa ih treba držati na što hladnijem i suhom mjestu - rekao je Desrosiers i dodao da su navlake za glavu četkice dobre za putovanje, no ne i za svakodnevnu upotrebu.

- Čak i ako je redovito ovako temeljito očistite, glavu četkice ili cijelu četkicu trebate zamijeniti svaka tri mjeseca - poručio je stomatolog za Mind Body Green.