Prema najnovijem istraživanju, konzumiranje crvenog mesa tri puta tjedno povećava rizik od prijevremene smrti za 10%, piše The Independent.

Visoki unos crvenog mesa, poput govedine, svinjetine i janjetine, već je ranije bio povezan s brojnim zdravstvenim problemima, uključujući pojavu dijabetesa tipa 2, bolesti krvožilnog sustava i nekih vrsta raka. No, sada je uočeno kako konzumacija tih vrsta mesa može utjecati i na trajanje životnog vijeka.

Studija na velikom broju ispitanika

Znanstvenici s fakulteta Harvard School of Public Health u Massachusettsu promatrali su vezu između razine unosa crvenog mesa tijekom osmogodišnjeg razdoblja sa smrtnošću tijekom narednih osam godina.

Analizirali su podatke 53.553 američkih medicinskih sestara u dobi od 30 do 55 godina i 27.916 američkih muških zdravstvenih stručnjaka, u dobi od 40 do 75 godina. Sudionici na početku studije nisu imali krvožilne bolesti ili rak.

13% veći rizik od smrti

Svake četiri godine od sudionika se tražilo da popune upitnik u koji su upisivali koju hranu često ili rijetko jedu. Za vrijeme trajanja istraživanja, ukupan broj umrlih ispitanika iznosio je 14.019 (8.426 žena i 5.593 muškaraca). Vodeći uzroci smrti bile su bolesti krvožilnog sustava, rak, bolesti dišnog sustava i neurodegenerativne bolesti.

Znanstvenici su nakon analize podataka utvrdili da je konzumiranje crvenog mesa najmanje 3,5 puta tjedno tijekom razdoblja od osam godina povezano s 10% većim rizikom od smrti. Konzumacija suhomesnatih proizvoda, poput slanine ili kobasica, najmanje 3,5 puta tjedno povezana je s 13% većim rizikom od smrti.

Riba i povrće = dulji život

Stručnjaci su također otkrili kako je promjena režima prehrane, odnosno prelazak s crvenog mesa na bijelo ili na veću količinu povrća, povezana s nižim rizikom od smrti.

Na primjer, zamjena jednog dnevnog obroka crvenog mesa s porcijom ribe spojiva je s 17% manjim rizikom od smrti.