Bol u vratu svakodnevica je većine ljudi, pogotovo onih osoba koje radni dan provode pred računalom ili studenata koji puno vremena provode učeći.

Današnji tzv. "sjedilački" način života sve više utječe na naše zdravlje, a bol u vratu prvi je znak da nešto po tom pitanju moramo učiniti.

U većini slučajeva je sasvim dovoljno da isprobate neke od mjera samopomoći prije nego posjetite liječnika, no ako je bol stalno prisutna ili ju prate još neki simptomi, odmah se javite liječniku.

Temperatura, glavobolja i ukočenost vrata: Ova tri simptoma bi mogla upućivati da se radi o bakterijskom meningitisu, infekciji leđne moždine i mozga, što zahtjeva trenutnu dozu antibiotika i liječenje.

Bol koja se širi u ruku: Posebno ako osjećate slabost u rukama, utrnulost… To može upućivati na herniju diska i pritisak na živac.  

Gubitak kontrole nad mjehurom: To može upućivati na pritisak na leđnu moždinu ili živce, a potrebna je hitna liječnička pomoć.

Ekstremna nestabilnost: Ako odjednom možete okretati glavu, i pomicati ju naprijed i nazad puno više nego ste mogli, možda je u pitanju fraktura ili puknuće ligamenata. Do toga dolazi nakon jake ozlijede i trebalo bi se otkriti putem rendgena kod liječnika.

Limfni čvorovi na vratu su vam stalno povećani: Infekcija ili tumor mogu uzrokovati bol u vratu.

Bol u prsima ili pritisak: Srčani infarkt ili upala srčanog mišića mogu uzrokovati bol u vratu uz klasične simptome bolesti srca.

Hodanje je svima prirodna radnja i vjerojatno nitko ne pomisli kakve pravilne tehnike hodanja postoje. Ako niste znali, nepravilan hod može dovesti do dosta problema pa i ukočenosti vrata. Dobra je vijest da to možete ispraviti uz samo malo truda, pa čak i ako mislite da hodate pravilno, možete iskoristiti neke savjete o pravilnom hodu.

Gledajte ispred sebe: Glavu podignite gore, ne spuštajte bradu i ne gledajte u pod. Ako trebate pogledati na tlo kako biste provjerili teren, učinite to očima, ne spuštajte glavu. Pogled prema naprijed bi trebao smanjiti mogućnost pojave boli u vratu.

Istegnite kralježnicu: Vaša ramena trebaju biti ispravljena, ne povijena prema naprijed ili unatrag. Stisnite stražnjicu dok hodate. Kada je tijelo ispravljeno lako se može zamisliti ravna linija od uha do ramena, kuka, koljena i zglobova.

Ruke neka budu povijene: Laktovi neka budu pod kutom od 90 stupnjeva, a ruke opuštene. Prsti bi trebali biti savijeni ali ne stisnuti u šaku, piše Ordinacija.hr.

Stopala neka budu opuštena: Hodajte na peti, podižite prste, a osoba koja hoda iza vas bi trebala vidjeti vaše đon cipela kada hodate.

Kratki koraci: Veliki koraci će poremetiti balans, pa se koncentrirajte na kraće korake ali neka ih bude više.

Rasporedite opterećenje: Bilo kakvo opterećenje na ramenima bi moglo utjecati na položaj tijela tako da vas tjera da se nagnete prema naprijed. Nabolje je odabir ruksak.