Suosnivač Microsofta Bill Gates donira 20 milijardi dolara dobrotvornoj zakladi koju vodi s bivšom suprugom Melindom French Gates kako bi povećali godišnje isplate.

Donacija će pomoći Zakladi Billa i Melinde Gates - jednoj od najvećih privatnih dobrotvornih zaklada u svijetu - da poveća svoje godišnje isplate za 50 posto na 9 milijardi dolara do 2026., napisao je na svojem blogu u srijedu.

"Velike krize našeg vremena od svih nas zahtijevaju da učinimo više", napisao je Gates, misleći između ostalog na pandemiju covida-19, rat u Ukrajini i klimatske promjene.

Dodao je da su složene posljedice kriza, koje uključuju rastuću inflaciju, povećali potrebu za većim ulaganjem u glavna područja fokusa Zaklade kao što su zdravstvo, obrazovanje, ravnopravnost spolova i smanjenje siromaštva.

Time se donacija organizacije povećava na oko 70 milijardi dolara, što uključuje donaciju od 3,1 milijarde dolara koju je prošli mjesec dao Warren Buffett.

Četvrti najbogatiji čovjek na svijetu rekao je da osjeća dužnost da vrati svoj dug društvu. Gates se još 2010. obvezao darovati sav novac koji je zaradio u dobrotvorne svrhe, a od tada do danas svoje bogatstvo je udvostručio.

"U skoroj budućnosti planiram dati gotovo sve svoje bogatstvo zakladi. Više me neće biti na popisu najbogatijih ljudi na svijetu. Nadam se da će i drugi koji su na položajima velikog bogatstva i privilegija također postupiti slično", napisao je. Inače, Gates držao je Forbesovu titulu najbogatije osobe na svijetu između 1995. i 2010. te ponovno od 2013. do 2017. godine. Osnivač Amazona Jeff Bezos zbacio ga je s prvog mjesta 2017. prije nego što je izvršni direktor Tesle Elon Musk preuzeo prvo mjesto 2022.", napisao je na svome Twitteru profilu Gates, prenosi Jutarnji list

Zaklada Gates radi na iskorjenjivanju bolesti poput malarije, poboljšanju obrazovanja i rješavanju loših sanitarnih uvjeta.

Premda je zaklada obavila vrijedan posao, piše BBC, dio javnosti zabrinut je brine zaklada koja je u privatnim rukama ima tako veliki utjecaj. Zaklada je naime najveći privatni donator Svjetske zdravstvene organizacije, odmah iza SAD-a.