Bilo što prognozirati za BiH, u okviru poljoprivredne proizvodnje, izuzetno je teško. Pogotovo u vremenu krize, nakon niza godina u kojima su proizvođači iz ove zemlje odlazili i sreću pronalazili negdje drugdje. Ovih dana je predsjednik Udruge peradara u BiH Predrag Miličić najavio i moguću obustavu proizvodnje, što znači da bi bh. trgovine i mesnice uskoro mogle biti bez domaće piletine i jaja.

Uzdati se u sebe

- Najveći udar na naš sektor izazvalo je enormno povećanje cijena kukuruza i soje koji sudjeluju u troškovima proizvodnje 80 posto. Ovakvi udari na proizvodnju u kratkom vremenskom razdoblju uzrokovali su da su peradari već značajno smanjili proizvodnju, a sada su prisiljeni razmišljati o obustavi proizvodnje - upozorio je. Iznosi se i činjenica da jedino cijene pilećeg mesa u zadnje vrijeme nisu značajno rasle te da se proizvođači konzumnih jaja i hrane u ovom sektoru uvijek odgovorno ponašaju prema svojim kupcima.

- Ako vlasti ne prepoznaju probleme sektora, prijeti glad u idućem razdoblju, a veći broj radnika mogao bi ostati bez posla - navodi se. S druge pak strane, u poljoprivrednim trgovinama potvrđuju nam da je kupnja kokošiju nesilica na rekordnim razinama.

- Teška su vremena i nitko ne želi ostati bez hrane - kažu nam u jednoj trgovini. Žitelje BiH pak ovih dana svi pozivaju da krenu u proizvodnju hrane za osobne potrebe jer ako se dogodi bilo kakva kriza, čovjek se mora “uzdati u se i u svoje kljuse”, kako kaže stara izreka. I prije dvije godine nas se uvjeravalo kako opskrba hranom nije ugrožena pa su zatvorene granice te je zavladala panika oko toga hoće li nestati osnovnih namirnica. Na kraju, ništa se dramatično nije dogodilo, ali zlu ne trebalo, ako se bilo što dogodi s onom hranom koja je rasla na vlastitom imanju ili pak u vrtu koji nije predimenzioniran čovjek se određeno vrijeme može prehranjivati. O tome je dijelom govorio i Sulejman Kulenović, ministar poljoprivrede u Unsko-sanskoj županiji, za Nezavisne, a ta će županija čak 7 milijuna KM investirati u poljoprivredu u ovoj godini.

Svladati poteškoće

 - Usuglasili smo se s poljoprivrednim proizvođačima da se u sustav poticaja uvedu još neke poljoprivredne djelatnosti. Kada smo planirali ova proračunska sredstva, to se činilo kao značajan iskorak, međutim, kako vrijeme prolazi, cijene sve više rastu zbog posljednjih događanja u svijetu, tako da će ovo biti jako teška godina - kazao je Kulenović pozvavši sve građane da se posvete sjetvi i proizvodnji hrane. - Nemojte misliti da plašim građane, ali zbog moguće nestašice svjetske hrane dobro je imati proizvodnju za vlastite potrebe - naglasio je.