Baklava je dobro poznata slastica i tradicionalan kolač u mnogim zemljama, u Bosni, Grčkoj, Turskoj, Iranu i arapskim zemljama, Maroku... Postoje razne verzije ovog kolača, naime, u sjevernim, hladnijim područjima baklava se priprema s orasima, dok su na jugu i istoku češći bademi i pistacije. Iako porijeklo baklave nije potvrđeno, jer se slično tanko tijesto natopljeno šećernim sirupom ili zaslađenim mlijekom pojavljivalo na području tadašnje Perzije i Mongolije, ali današnji oblik dobila je u Turskoj za vrijeme Osmanskog carstva.

U Bosni i Hercegovini i nekim dijelovima Hrvatske baklava je omiljen i neizostavan desert, a mnogi tvrde da je upravo ovo originalan recept za naše krajeve.
Recept za baklavu

Sastojci:

    1 kg gotovih kora za savijače
    900 g mljevenih oraha
    100 g krupno sjeckanih oraha
    50 g šećera
    250 g maslaca
    100 ml ulja

Za preljev:

    1 kg šećera
    voda
    limun
    
Priprema:

    Pripremite preljev - pomiješajte šećer s vodom, voda neka bude dva prsta iznad šećera. Kuhajte oko 20 minuta na jakoj vatri, može i manje jer preljev ne smije biti pregust. Konzistencija bi trebala biti između sirupa i vode. Skuhanom preljevu dodajte narezani limun. Ostavite da odstoji, jer se preljev mora dobro ohladiti prije nego što prelijete baklavu.

    Kore izrežite na veličinu pleha u kojem će se peći baklava. Maslac otopite na laganoj vatri pazeći da ne promijeni boju i umiješajte ga u ulje. U tepsiju prvo stavite tri kore koje ste premazali toplom smjesom maslaca i ulja, zatim na prve tri kore stavite sve nasjeckane orahe. Odozgo stavite dvije kore pa premažite mješavinom maslaca i ulja (smjesu možete staviti na svaku koru) pa pospite mljevenim orasima koje ste pomiješali s 150 grama šećera. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve kore.

    Na kraju poklopite baklavu s tri kore tako što ćete svaku premazati maslacem osim zadnje. Prije rezanja baklavu pritisnite dlanovima i sve poravnajte. Zatim baklavu izrežite u obliku romba.

    Stavite u pećnicu, prvo desetak minuta na 190 stupnjeva, dok ne dobije svijetlo smeđu boju, a potom na 150 stupnjeva 45 minuta. Ako mislite da će biti pretamno prekrijte aluminijskom folijom i nastavite peći.

    Provjerite je li baklava pečena tako što ćete vilicom razmaknuti baklavu i vidjeti je li dno pečeno. Vruću baklavu prelijte hladnim preljevom i pritisnite tepsijom ili plehom da se kore izravnaju. Baklava se ne smije pritiskati duže od deset minuta. Baklava je najbolja kada odstoji dan-dva, na hladnom mjestu.

skuhaj.story.hr