Jedan od najvećih asteroida u našem Sunčevom sustavu je tako blizu Zemlje da je vidljiv na noćnom nebu golim okom.

Asteroid poznat kao 4 Vesta ili 'Vesta' toliko je velik i svijetao da se može uočiti usprkos 106 milijuna milja udaljenosti, prenosi DailyMail.

Vidljiv je i na sjevernoj i na južnoj polutki. No, još nema potrebe za panikom. NASA kaže da se asteroid neće više približavati Zemlji i da nema šanse da udari u naš planet.

Asteroid je velik 800.000 četvornih kilometara što je 50 puta šire od meteora koji je izbrisao dinosaure, a bit će vidljiv na noćnom nebu do 16. srpnja.

Vesta je dobio ime po božici ognjišta i domaćinstva u rimskoj mitologiji. Ova stijena, jedna od najvećih do sada poznatih čovječanstvu, trenutno se nalazi u asteroidnom pojasu. Ovaj ogromni asteroid koji je mjerom četiri puta veći od Velike Britanije pojavit će se na noćnom nebu kao žuta točka.

Asteroid je lako uočiti u usporedbi s drugim prostornim stijenama u istom pojasu jer njegova površina odražava više svjetla od Mjeseca. Saturn i Mars će se nalaziti u blizini te će se također moći vidjeti golim oko od sad do sredine srpnja.

Posljednji put je asteroid bio vidljiv na noćnom nebu davne 2011. godine. Vesta je druga najvećia stijena koja kruži oko asteroidnog pojasa, a Ceres je veći. Potonji je nedavno reklasificiran kao patuljasti planet. Asteroidni pojas je prsten prostornih otpadaka koji je u orbiti oko Sunca i nalazi se između Marsa i Jupitera. Vesta se približila našem planetu više nego u posljednjih 20 godina.

Površina asteroida ispunjena je kraterima sličnima onima na mjesecu za koje se vjeruje da su uzrokovani velikim sudarima u godinama stvaranja asteroida. Najveći krater širok je 460 km u promjeru. Ovaj asteroid oktriven je 2012. godine, a otkrila ga je NASA-ina misija Dawn. Nakon nekoliko godina leta u svemiru Dawn je otkrio da Vesta ima iznenađujuću količinu vodika na površini.

Vesta je također poznata po tome što ima jedan od najviših vrhova ikad viđenih, planinu visoku čak 21 kilometar koja se nalazi na njegovom južnom polu. Skoro je visoka kao najviša planina u Sunčevom sustavu, vulkan Olympus Mons na Marsu.