Sjedinjene Države neće poslati Ukrajini raketne sustave koji bi mogli doseći Rusiju, rekao je u ponedjeljak predsjednik Joe Biden, prenosi Hina.

Biden je dao tu izjavu nakon što su se pojavila izvješća da se njegova administracija sprema poslati napredne raketne sustave dugog dometa Kijevu za borbu protiv Rusije.

''Nećemo poslati raketne sustave u Ukrajinu'' koji mogu dosegnuti Rusiju, Biden je rekao novinarima nakon što se poslije vikenda provedenog u Delawareu vratio u Bijelu kuću.

Ukrajinski dužnosnici tražili su sustav većeg dometa – višecijevni raketni sustav MLRS koji može ispaliti niz raketa miljama kilometara daleko.

CNN i Washington Post u petak su izvijestili da je Bidenova administracija sklona slanju toga i još jednog sustava, lakog višecijevnog raketnog sustava HIMARS, kao dio većeg vojnog paketa pomoći Ukrajini.

Ukrajinska vlada pozvala je Zapad da joj pošalje više oružja dugog dometa kako bi u četvrtom mjesecu ratovanja okrenuli tijek rata u svoju korist.

Tisuće ljudi izgubile su život u Ukrajini, a milijuni su raseljeni otkad je počela ruska invazija Ukrajine 24. veljače.

Zamjenik predsjednika ruskog Vijeća sigurnosti Dmitrij Medvedev nazvao je ponedjeljak ''racionalnom'' odluku Washingtona da Ukrajini ne pošalje raketne sustave koji bi mogli doseći Rusiju.