Domaći kruh i peciva puno su zdravija od kupovnih, a kako bi vam tijesto ispalo savršeno, izbjegavajte ove greške, piše StvarUkusa.

1. Pogrešni omjeri

Mnogi sastojci se dodaju odokativno i to je jedan od glavnih razloga zašto tijesto ne uspijeva. Uvijek koristite točne mjere kada dodajete sastojke i tijesto će sigurno uspjeti u prvom pokušaju.

2. Predugo mijesite tijesto

Nemojte predugo mijesiti tijesto, jer to može dovesti do aktivacije glutena pa će tijesto postati tvrdo. Kada mijesite tijesto, dovoljno je to raditi dok se sastojci dobro ne sjedine.

3. Koristite sastojke kojima je istekao rok trajanja

Mnogi ne provjeravaju datume na sastojcima koji se koriste za pripremu tijesta. To se posebno odnosi na kvasac. A ako koristite sastojke kojima je istekao rok trajanja, nećete moći dobro umijesiti tijesto, a ni pecivo neće biti ukusno.

4. Niste dobro namastili pleh ili ne koristite papir za pečenje

Ako niste dobro namastili tepsiju ili ne koristite papir za pečenje, tijesto će se zalijepiti za dno i to je jedan od čestih razloga zašto peciva ne uspiju.

5. Ne pazite na temperaturu

Ako želite da pecivo, kruh ili bilo koji drugi proizvod od tijesta bude savršeno pečen, vodite računa o temperaturi. Mnogi pojačavaju temperaturu kako bi se tijesto što brže ispeklo, ali to ne daje dobre rezultate. Uvijek postavite temperaturu navedenu u receptu.

6. Otvarate vrata pećnice

Nikada nemojte otvarati vrata dok pečete tijesto, jer čim ih otvorite temperatura padne i tijesto se može skupiti.

7. Režete prije nego se pecivo ohladi

Mnogi režu peciva, kruh ili druge proizvode od tijesta čim ih izvade iz pećnice, ali to je pogrešno. Ostavite da se dobro ohlade, pa tek onda režite, jer i dok se hlade proizvodi od tijesta se i dalje peku.