Radnicama Borca koje su pred zgradom Vlade Federacije zbog istog problema - neuvezanog staža - mogli bi se pridružiti i radnici zeničke Željezare. Dok se Federalni fond mirovinsko-invalidskog osiguranja suočava s milijunskim dubiozama zbog činjenice da su u poslijeratnom razdoblju poslodavci svjesno kršili propise i zanemarivali obveze uplata javnim fondovima, podatak da oko 65.000 radnika ne može ostvariti pravo na mirovine potvrđuje da vlasti ne nalaze način da se izbore s ovim problemom, objavila je Federalna televizija.

Vlasti ne žele ni razmatrati situaciju u kojoj se nađu radnici bez uvezanog staža u privatnim poduzećima, kažu u sindikatu. S druge strane, insistiranje sindikata da pomognu radnicima poduzeća u državnom vlasništvu vlade na svim razinama tumače kao uplitanje sindikata u poslove menadžmenta. U oba slučaja radnici su na gubitku. To potvrđuje i trenutni položaj oko 100 radnika kakanjskog poduzeća Rudstroj u stečaju.

"Potraživanja radnika su 36 do 40 plaća. Tu je još topli obrok, prijevoz, terenski dodatak i MIO osiguranje od 10 do 13 godina. Otprilike, ta potraživanja u prosjeku po jednom radniku su oko 20.000 KM", navodi predstavnik radnika Rudstroja Halid Bašić.

Rješavanje problema uvezivanja radnog staža jedno je od predizbornih obećanja aktualne vlasti, kao što je to bilo i za prethodna tri saziva u Federaciji. U sindikatima kažu da bi odgovornijim odnosom u trošenju proračunskih sredstava vlasti mogle doprinijeti rješavanju ovog problema.

"Ako je u BiH bruto društveni proizvod 27,7 milijardi maraka, na javnu potrošnju otpada 43% od tog iznosa, što je 12 milijardi maraka. Samo pola postotka od tog iznosa - 60 milijuna KM - bilo bi dovoljno da se barem iz godine u godinu sukcesivno rješava taj problem", naglašava Kenan Mujkanović, predsjednik Sindikata metalaca ZDK-a.

FTV navodi kako su prava na mirovine definitivno najdramatičniji problem s kojima se suočavaju radnici koji imaju zakonske preduvjete za odlazak u mirovinu.

''Njihove malo mlađe kolege, koje zbog stečaja ostaju bez posla, u pravilu ne mogu ostvariti pravo na naknadu za nezaposlene, jer im poslodavci nisu uplaćivali obavezno osiguranje. Na različite načine se ova situacija rješava, pojave se političari koji osiguraju potreban novac za tu svrhu i tako, najčešće javnim sredstvima, pribave naklonost obespravljenih radnika'', navodi FTV.